Economie

Bitcoinwereld bereidt zich voor op de halvering en verwachte koersstijging

20-04-2024 10:35

Bitcoin ©Pixabay

Redactie, TPO, 20 pril 2024 – De langverwachte Bitcoin-halvering vond even na middernacht plaats, een gebeurtenis die eens in de vier jaar plaatsvindt en historisch gezien grote koersstijgingen voor de digitale valuta heeft betekend, meldt BNR.

Doorgaans heeft deze gebeurtenis een positief effect op de prijs. Op het moment van schrijven, laveert de koers rond de 60.000 euro voor één Bitcoin, terwijl er tijdens de halvering zelf nauwelijks prijsbewegingen waren waar te nemen.

Dagelijks nog maar 450 nieuwe bitcoins

Het proces van Bitcoin-transacties wordt beheerd door zogeheten miners, dat zijn bedrijven die elke tien minuten een blok met transactiegegevens aan de blockchain toevoegen.

Elke miner die erin slaagt het juiste getal te vinden dat past bij het te maken blok, wordt beloond met bitcoins. Deze beloning wordt bij elke halvering gehalveerd.

Bij de lancering van Bitcoin bedroeg de beloning 50 bitcoins per blok. In 2012 werd dit gehalveerd tot 25 bitcoins, vier jaar later tot 12,5 bitcoins, en in 2020 ontvingen miners nog maar 6,25 bitcoins per blok. Sinds vrijdagavond is deze beloning verder gehalveerd tot slechts 3,125 bitcoins per blok.

De halvering betekent dat er vanaf dat moment slechts 450 bitcoins per dag nieuw in omloop worden gebracht, wat leidt tot een vermindering van het aanbod. Volgens de wet van vraag en aanbod zou dit, bij een gelijkblijvende vraag, de prijs moeten doen stijgen.

Mogelijke koersstijging kan maanden duren

Echter, gezien de vraag niet altijd constant is, kan het even duren voordat een mogelijke koersstijging boven de gebruikelijke fluctuaties van de Bitcoin-prijs uitkomt. Historisch gezien bereikte de grootste prijspieken plaats in het jaar ná de halvering.

Het belangrijkste aspect van afgelopen nacht is niet alleen de halvering zelf, maar ook de vieringen die wereldwijd plaatsvonden. Vergelijkbaar met Oud en Nieuw-feestjes, kwamen Bitcoin-enthousiastelingen bijeen om de halvering te vieren, elkaar te feliciteren en tegelijkertijd de koersen nauwlettend in de gaten te houden.