Economie

IMF-bestuurder benadrukt noodzaak verdere beperking hypotheekrenteaftrek

20-04-2024 10:06

Redactie, TPO, 20 april 2024 – De Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukt dat fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt geen passende oplossing is voor het nijpende huizentekort in Nederland, meldt het ANP.

Hij legt de nadruk op de noodzaak om niet alleen meer huizen te bouwen, maar ook om geleidelijk de hypotheekrenteaftrek af te schaffen en de leennormen voor huizenkopers verder te beperken.

Dringende behoefte aan meer woningbouw

Recente cijfers van de makelaarsorganisatie NVM tonen aan dat de huizenprijzen de laatste tijd aanzienlijk zijn gestegen. Deskundigen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de dringende behoefte aan meer woningbouw.

Hilbers verwijst naar recent onderzoek van het IMF, dat deze standpunten ondersteunt. Hij benadrukt dat ook de belastingtechnische behandeling van huizen niet uit het oog mag worden verloren.

Als lid van het bestuur van de mondiale organisatie voor financiële stabiliteit in Washington begrijpt Hilbers dat dit een gevoelig onderwerp is in Nederland.

Versobering hypotheekrenteaftrek

Hij erkent het veelgehoorde tegenargument voor het stoppen met de hypotheekrenteaftrek. “Men zegt wel: als wij mensen niet meer geld geven om een huis te kopen, kunnen ze geen huis kopen. Maar het punt is, er is vaak geen huis|’, stelt Hilbers. “Als je mensen veel geld geeft om een huis te kopen, dan bieden ze op het beperkte aantal huizen dat er is, en dat drijft de prijs van de bestaande woningvoorraad enorm op.”

Het IMF pleit al jaren voor een verdere versobering van de hypotheekrenteaftrek en een verlaging van het maximale leenbedrag voor Nederlanders. DenNederlandse bewindvoerder van het IMF wijst erop dat het huidige leenmaximum van 100 procent van het aankoopbedrag van het huis al te hoog is en stelt voor om dit terug te brengen naar ongeveer 90 procent.

Het fonds is van mening dat het onverstandig is als mensen zich te diep in de schulden steken om een huis te kopen. Hoewel deze maatregelen niet populair zullen zijn, benadrukt Hilbers dat een leenmaximum van 90 procent of lager gangbaar is in veel andere landen:

“Hier vallen we echt op, qua schulden die mensen kunnen aangaan om huizen te kopen.”