Binnenland

Compagnon mondkapjesdeal: ‘Tijd om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten’

22-04-2024 14:02

Twan Huys en Sywert van Lienden bij Buitenhof.

Redactie, TPO, 22 april 2024 – Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, verklaarde maandag voor de rechtbank in Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten, meldt het ANP.

Hij herhaalde zijn bereidheid om de gemaakte winst terug te betalen, zoals hij eerder al had aangegeven.

Relief Goods Alliance (RGA)

Sywert van Lienden had aanvankelijk publiekelijk verklaard zonder winstoogmerk te handelen tijdens de pandemie. Later bleek dat de deal werd uitgevoerd via hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance (RGA). En dus niet via hun non-profit Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA).

De overheid probeert nu via juridische stappen de verdiende miljoenen terug te vorderen.

Damme deelde mee aan de rechter dat hij persoonlijk diep geraakt is door alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd: “Ik heb te maken gehad met doodsbedreigingen, aantoonbare leugens die over mij zijn verteld, mijn carrière is totaal gebroken.”

Hij streeft naar een constructieve oplossing voor de kwestie en hoopt dat dit nu tot stand komt:

‘Miljoenen beschermingsmiddelen geleverd zonder winstoogmerk’

Zowel Van Lienden als de advocaat van Camille van Gestel benadrukten dat duidelijk was met wie zaken werden gedaan en dat winst maken voor hen mogelijk was.

Van Gestel benadrukte dat hun stichting miljoenen beschermingsmiddelen zonder winstoogmerk heeft geleverd aan duizenden klanten, met als doel zorgmedewerkers te helpen.

Hij vindt het schokkend dat nu misleiding wordt gesuggereerd. Hoewel hij bereid is tot een schikking, wees hij eerdere voorstellen af vanwege onaanvaardbare voorwaarden.