Politiek

PVV steunt mogelijk de wet middenhuur, formerende partijen zijn verdeeld

22-04-2024 15:47

Veenhuizen. Bron: Intreegue Photography/Shutterstock

Redactie,, TPO, 22 april 2024 – De PVV lijkt waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge (CDA) te stemmen, meldt het ANP. Tijdens de wetsbehandeling maandag heeft Barry Madlener (PVV) de verwachting uitgesproken dat zijn partij voor de wet zal stemmen.

Als de wet wordt aangenomen, verschuiven honderdduizenden woningen in de vrije huursector naar de middenhuur, waardoor ze een lagere huurprijs krijgen. Zonder steun van de PVV zal de wet het niet halen.

Huurprijzen vrije huursector matigen

Madlener heeft aangegeven dat zijn fractie hoogstwaarschijnlijk de wet wil steunen, maar hij wil dit eerst dinsdag met zijn fractiegenoten bespreken. Hij wacht ook af welke voorstellen om de wet aan te passen steun krijgen, waarover woensdag verder wordt gedebatteerd.

De Wet betaalbare huur van De Jonge heeft tot doel de huurprijzen in de vrije huursector te matigen. Partijen van links tot rechts zijn het erover eens dat de prijzen de afgelopen jaren te sterk zijn gestegen.

De wet omvat onder meer uitbreiding van het puntenstelsel, waardoor meer woningen onder de maximale huur in de sociale sector zullen vallen. Dit zou resulteren in een gemiddelde daling van bijna 200 euro per maand voor naar schatting 300.000 huizen.

Formerende partijen verdeeld

De wet verdeelt de vier partijen die momenteel onderhandelen over kabinetsdeelname. Naast de PVV neigt ook NSC naar steun, hoewel die partij ook kritisch is. Er bestaan zorgen over mogelijke gevolgen, zoals het afstoten van panden door verhuurders en een verdere krapte op de huurmarkt.

NSC vraagt om perspectief voor verhuurders en beleggers. Aan de andere kant zijn BBB en VVD fel tegen het voorstel, vanwege zorgen over mogelijke verminderde investeringen in de huurmarkt en het ontstaan van een tekort aan woningen.