Buitenland

Britse minister over omgekomen bootvluchtelingen: ‘Dit soort tragedies moeten stoppen’

23-04-2024 11:37

Migranten Frankrijk
AP Photo/Francisco Seco.

Redactie, TPO, 23 april 2023 – De Britse minister van Binnenlandse Zaken, James Cleverly, reageert op de dood dinsdagochtend van minstens vijf mensen op het Kanaal door te stellen dat er dringend actie moest worden ondernomen, meldt het ANP.

Hij benadrukt dat de regering actief bezig is met maatregelen om dergelijke tragedies te voorkomen. Een centraal onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die kort daarvoor werd aangenomen.

Rwandawet

Cleverly benadrukt de noodzaak om een einde te maken aan dit soort tragedieën: “Deze regering doet alles wat we kunnen om een einde te maken aan deze handel, de boten te stoppen en uiteindelijk het verdienmodel van de kwaadaardige mensensmokkelbendes te verstoren, waardoor zij geen levens meer in gevaar kunnen brengen.”

De Rwandawet maakt het mogelijk om mensen die de oversteek van Frankrijk naar Engeland hebben gemaakt, te deporteren naar Rwanda. Het idee achter de wet is dat dit mensen zou afschrikken om de gevaarlijke overtocht te ondernemen. Er zijn echter twijfels onder critici of dit effectief zal zijn.

Ondertussen zijn de Franse autoriteiten bezig met een reddingsoperatie op het Kanaal, nadat meer dan honderd mensen van een kleine boot in het water zijn beland. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven. Er zijn nog meer boten vertrokken, maar het is nog onduidelijk of er nog meer mensen in gevaar zijn.