Politiek

Tweede Kamer akkoord met wetsvoorstel verlenging besluit op asielaanvraag

23-04-2024 17:23

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Redactie, TPO, 23 april 2024 – Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met de verlenging van de termijnen waarbinnen een asielaanvraag moet zijn afgehandeld, meldt het ANP.

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, zal de maximale wettelijke beslistermijn worden uitgebreid tot 21 maanden, wat een verlenging is ten opzichte van de vorige termijn van 15 maanden.

‘No-showpercentage’

Naast de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB stemden ook CDA, SGP, JA21 en Forum voor Democratie dinsdag voor het wetsvoorstel van staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD).

De Kamer heeft het kabinet wel opgedragen om snel maatregelen te nemen om het ‘no-showpercentage’ van asielzoekers terug te dringen. Volgens SGP en VVD verschijnt één op de vijf asielzoekers niet op de afspraak bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Een motie van beide partijen, die het kabinet aanspoort tot actie, is dinsdag ook aangenomen. Dit kan onder meer betekenen dat de asielaanvraag wordt stopgezet als asielzoekers herhaaldelijk niet verschijnen.

Miljoenen aan dwangsommen IND

Met de uitbreiding van de beslistermijn hoopt de Kamer ook dat er een einde komt aan de dwangsommen die de IND aan asielzoekers moet betalen wanneer niet binnen de wettelijke termijn over de aanvraag is beslist.

In de eerste acht maanden van 2023 moest de IND 5,1 miljoen euro aan dwangsommen betalen, terwijl dit in 2022 nog 3,4 miljoen euro was.

Voorafgaand aan het debat was het onzeker of het wetsvoorstel op een meerderheid kon rekenen. Vooral de PVV, VVD, NSC en SGP benadrukten dat de instroom van asielzoekers moet worden verminderd en betoogden dat verlenging van de beslistermijnen hier niet aan bijdraagt, zo zeiden de fracties vorige week.