Politiek

Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

23-04-2024 18:45

Redactie, TPO, 23 april 2024 – Een krappe meerderheid van 73 tegenover 70 Kamerleden steunt een motie van NSC en SGP, waarin het kabinet wordt verzocht om binnen een maand een voorstel voor het verruimen van de Transgenderwet in te trekken, meldt het RD.

Versoepeling geslachtsregistratie burgerlijke stand

Deze wet beoogt de voorwaarden voor transgender personen om hun geslachtsregistratie bij de burgerlijke stand te wijzigen te versoepelen, onder meer door de minimumleeftijd van 16 jaar los te laten en de eis van een deskundigenverklaring vooraf te schrappen.

Drie weken geleden kondigde NSC-Kamerlid Van Vroonhoven aan een motie in te dienen waarin de fractie om intrekking van de wet zou vragen. Toen zij een week later daadwerkelijk de motie indiende, reageerden D66, GL-PvdA, SP, Volt en de Partij voor de Dieren ontstemd.

Ook de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind (D66), heeft geen goed woord over voor het initiatief. Hij benadrukt dat politiek bedrijven met respect voor elkaar belangrijk is.

Voorafgaand aan de beslissende stemming dinsdag herhaalden bezwaarde fracties nogmaals hun kritiek op de gang van zaken. Kamerlid Wieke Paulusma (D66) noemde de gang van zaken “oncollegiaal, onzorgvuldig en onwenselijk”. Ze sprak van “een geitenpaadje om een inhoudelijk debat over de wet uit de weg te gaan”.

Minister Weerwind steunt intrekkingsverzoek niet

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker uit haar bezorgdheid over de zorgvuldigheid van gendervragen, vooral bij jongeren, en benadrukt dat de voorgestelde verruiming van de Transgenderwet daar onvoldoende waarborg voor biedt.

Ondanks de bezwaren kreeg de motie steun van Kamerleden van PVV, BBB, ChristenUnie, DENK en FVD, waardoor NSC en SGP een meerderheid behaalden.

Of het demissionaire kabinet daadwerkelijk de wet zal intrekken, die kort voor de verkiezingen controversieel werd verklaard, moet nog blijken. Het is aan de ministerraad om hierover een standpunt in te nemen. Minister Weerwind heeft al aangegeven het intrekkingsverzoek niet te steunen.