Binnenland

Nederlandse export van F-35-onderdelen wordt niet gestopt

24-04-2024 12:45

JSF
F-35 gevechtsvliegtuig, foto @Mike Mareen, Shutterstock.com

Redactie, TPO, 24 april 2024 – Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher (VVD) heeft aanvullende informatie verstrekt aan de Tweede Kamer met betrekking tot de export van in Nederland vervaardigde onderdelen voor de F-35 naar landen anders dan Israël, meldt het ANP.

Ze benadrukt dat deze export niet wordt stopgezet, aangezien deze onderdelen geen onderdeel uitmaken van het gerechtelijk bevel van het gerechtshof.

Gerechtelijk verbod op doorvoer onderdelen naar Israël

Het gerechtshof verbood in februari de doorvoer vanuit Nederland naar Israël van onderdelen van het gevechtsvliegtuig die opgeslagen liggen in het logistieke centrum in Woensdrecht.

Nederlandse onderdelen worden onder andere naar de VS geëxporteerd voor de productie van nieuwe F-35’s. De bestemming van deze toestellen is echter niet bekend. Schreinemacher benadrukt dat er meerdere jaren kunnen verstrijken tussen de export van de onderdelen en de levering van de vliegtuigen.

Het kabinet acht het onwaarschijnlijk dat Nederlandse goederen die sinds het arrest zijn geproduceerd, nu in Israëlische F-35-toestellen belanden. De rechter heeft bepaald dat de onderdelen in Woensdrecht niet meer naar Israël mogen worden gestuurd vanwege het mogelijke schenden van het humanitair oorlogsrecht door Israël in Gaza.

Hof laat ruimte

Schreinemacher verzekert dat het kabinet niet probeert het vonnis van het hof te omzeilen. Er is geen verzoek ingediend om alternatieve routes te zoeken om toch onderdelen aan Israël te kunnen leveren. Wel vindt er overleg plaats met F-35-partnerlanden over het programma.

Het hof laat ruimte voor het alsnog sturen van onderdelen naar Israël, op voorwaarde dat de F-35 niet wordt ingezet bij operaties in Gaza.

Het kabinet overlegt momenteel met Israël over deze kwestie, hoewel premier Mark Rutte in de Kamer heeft verklaard niet te verwachten dat Israël hiermee akkoord zal gaan.