Buitenland

VS: arrestaties na barricades en kampementen, studentenprotesten tegen oorlog in Gaza laaien op

24-04-2024 11:53

Protesterende studenten bij een kampement buiten de Kresge Auditorium op de campus van het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts, 23 april 2024 Foto: AP/Charles Krupa

Redactie, TPO, 24 april 2024 – Aan zowel de oost- als westkust van de Verenigde Staten laait de spanning op tussen pro-Palestijnse studentenprotesten en universiteiten, meldt Associated Press.

Bij Columbia University is woensdag een groep studenten geconfronteerd met een deadline van het bestuur om te vertrekken, terwijl anderen opnieuw barricades opwerpen in gebouwen op een campus in Noord-Californië.

Escalaties op meerdere universiteiten

Deze gebeurtenissen maken deel uit van groeiende demonstraties over Israëls conflict met Hamas, waarbij studenten eisen dat universiteiten hun financiële banden met Israël verbreken en zich terugtrekken uit bedrijven die het conflict ondersteunen. Tientallen mensen zijn gearresteerd op beschuldigingen van huisvredebreuk of verstoring van de openbare orde.

Bij Columbia stelde president Minouche Shafik een deadline in om voor middernacht het kampement op te ruimen, maar die verstreek zonder dat er een overeenkomst was bereikt. Geruchten over verlenging van de deadline deden de ronde, maar de universiteit gaf geen commentaar.

De spanning nam toe vlak voor het bezoek van Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, die naar Columbia kwam om Joodse studenten te ontmoeten en antisemitisme op campussen aan te pakken.

Elders in het land begonnen studenten aan de California State Polytechnic University, Humboldt, met het blokkeren van ingangen met meubels en tenten, terwijl protesten op andere campussen ook escaleerden.

‘Kritiek op Israël is antisemitisme geworden’

Universiteiten worstelen met het handhaven van campusveiligheid en het beschermen van vrije meningsuiting te midden van deze protesten. Hoewel velen lang de demonstraties hebben getolereerd, delen universiteiten nu strengere disciplinaire straffen uit vanwege veiligheidszorgen.

Sommige Joodse studenten beweren dat kritiek op Israël antisemitisme is geworden. De protesten zijn geïntensiveerd na de arrestatie van pro-Palestijnse demonstranten op verschillende campussen.