Economie

Groei Amerikaanse economie eerste kwartaal beduidend lager dan gedacht

25-04-2024 15:24

Omgekeerde vlag USA
Amerikaanse vlag, foto @Shutterstock

Redactie, TPO, 25 april 2024 – Volgens een voorlopige schatting van de Amerikaanse overheid is de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar beduidend lager uitgevallen dan in de voorgaande periode. De groei viel ook lager uit dan de verwachtingen, meldt het ANP.

In het eerste kwartaal bedroeg de groei van ‘s werelds grootste economie 1,6 procent, in vergelijking met 3,4 procent in het vierde kwartaal.

Voorspelde groei van 2,5 procent

Het betreft hier een geannualiseerd cijfer, waarbij de groei van kwartaal op kwartaal kunstmatig wordt doorgetrokken, alsof deze een heel jaar op dat niveau zou blijven. Volgens de in Europa toegepaste methode zou de groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal op 0,4 procent zijn uitgekomen.

Economen hadden gemiddeld een groei van 2,5 procent voorspeld. De economische groei is van groot belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve.

Indien de economie significant vertraagt, zou de centrale bank eerder geneigd kunnen zijn om de rente te verlagen om zo de economische groei te stimuleren. Daarentegen kan bij een sterke groei de Federal Reserve ervoor kiezen om de rente langer op een hoog niveau te handhaven