Binnenland

Noord-Holland vraagt minsterie van LNV om 110 miljoen euro voor verder natuurherstel

25-04-2024 14:35

Illustratiefoto natuur, Foto @Lukasz Szmigiel

Redactie, TPO, 25 april 2024 – Noord-Holland heeft een aanvraag van 110 miljoen euro ingediend bij het ministerie van LNV om kwetsbare natuurgebieden te herstellen, meldt het ANP.

Samen met natuurorganisaties zullen de komende zes jaar projecten worden uitgevoerd in onder andere de duinen van Texel en Schoorl.

Aanpak overwoekering

De provincie heeft plannen voor 150 maatregelen om de effecten van stikstof op de natuur aan te pakken. Volgens Rosan Kocken, gedeputeerde natuur, worden bepaalde planten overwoekerd door sterke groei als gevolg van te veel stikstof:

“Bepaalde planten groeien extra sterk en verdringen kwetsbare soorten planten. Met dit geld kunnen we grote stappen zetten om onze natuur te herstellen. We pakken overwoekering aan, we verbeteren de waterkwaliteit en we zorgen voor het behoud van het unieke open duinlandschap.”

Kerven

Met een eerdere financiering van 44 miljoen euro uit 2021 worden bossen in Spaarnwoude opgekapt en installaties in de Vechtplassen aangebracht om fosfaat uit het water te halen.

Ook zijn in het Noordhollands Duinreservaat grote doorgangen gemaakt, genaamd kerven, om zand van het strand het duingebied in te laten waaien. Het zand, rijk aan kalk, speelt een cruciale rol voor zowel duinplanten als dieren die in dit gebied leven.

De provincie meldt dat er in de nieuwe plannen een extra doorgang bovenop de bestaande kerven wordt voorzien. De exacte locatie van deze toevoeging is echter nog niet bekend.