Buitenland

België wil nog dit jaar F16’s aan Oekraïne leveren

26-04-2024 22:25

F-16
F-16 Fighting Falcon. Shutterstock.

Redactie, TPO, 26 april 2024 – België streeft ernaar om nog dit jaar de eerste F16’s aan Oekraïne leveren, meldt het ANP. Eerder was het plan om deze gevechtsvliegtuigen pas vanaf 2025 te leveren.

Premier Alexander De Croo en defensieminister Ludivine Dedonder kwamen tot dit besluit na een overleg over de voortdurende situatie in Oekraïne, waar de oorlog al meer dan twee jaar voortduurt.

Versterking Belgische steun aan Oekraïne

Naast de F-16’s zal België ook meer dan 200 miljoen euro vrijmaken voor een Duits initiatief dat tot doel heeft om Oekraïne te voorzien van extra luchtafweersystemen. Deze stappen markeren een versterking van de Belgische steun aan Oekraïne in het licht van de aanhoudende conflicten in de regio.

De Croo had eerder in oktober, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, aangekondigd vanaf 2025 F-16’s te leveren.

Het definitieve besluit hierover zou echter door de volgende regering worden genomen. Vrijdag is besloten dat op termijn alle Belgische F-16’s naar Oekraïne gaan, als ze worden vervangen door F-35’s.

Nederland

Vorige week maakte Nederland bekend ook ruim 200 miljoen euro vrij te maken voor extra luchtverdediging voor Oekraïne, naast ook 150 miljoen euro voor deelname aan het Duitse ‘Immediate Action for Air Defence’, gericht op het snel leveren van luchtverdedigingsmiddelen voor de lange afstand. Daarnaast investeert Nederland 60 miljoen euro in luchtverdedigingsmiddelen voor de korte afstand, alles bedoeld voor Oekraïne.