Politiek

BZK: 177 miljoen euro voor versnelde bouw 28.828 woningen

26-04-2024 11:37

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 26 april 2024 – Uit de 6e ronde van de Woningbouwimpuls (Wbi) krijgen 48 projecten uit 39 gemeenten en 2 regio’s een bijdrage. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) trekt hiervoor naar eigen zeggen 177 miljoen euro uit, wat resulteert in de versnelde realisatie van 28.828 woningen.

Van deze woningen valt 72 procent in de categorie ‘betaalbaar’, dat zijn woningen in de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met lage- en middeninkomens. Projecten die zijn afgewezen krijgen voor de zomer nog een tweede kans.

Minimale projectomvang verlaagd

De 6e ronde kende een recordaantal aanvragen, waarbij maar liefst 60 gemeenten 75 projecten indienden. De 48 projecten die financiering ontvangen, zijn over het hele land verspreid.

Dankzij de verlaging van de minimale projectomvang van 500 naar 200 woningen konden ook veel kleinere en middelgrote gemeenten een beroep doen op de Wbi.

Bijna de helft van de aanvragen betrof projecten met minder dan 500 woningen, waarvan meer dan de helft een financiële bijdrage ontvangt. Hierdoor wordt de leefbaarheid in kleinere dorpen en steden bevorderd.

Minister De Jonge: “De inzet om te blijven doorbouwen is onverminderd hoog. Nog niet eerder ontvingen we zoveel aanvragen voor een ronde van de Wbi. Het is fantastisch om te zien hoe partijen zich inzetten om het woningtekort in te lopen. Om starters en mensen met lagere inkomens meer kansen op de woningmarkt te geven moeten we sneller meer betaalbare woningen bouwen. Met deze 6e, en voorlopig laatste ronde van de Woningbouwimpuls zorgen we ervoor dat de schop voor een flink aantal woningen snel de grond in kan.”

Klimaatbestendige bouw

Twee regio-overstijgende initiatieven ontvangen eveneens steun. Zo diende Stadsregio Parkstad Limburg namens 6 gemeenten een aanvraag in, terwijl 11 verschillende gemeenten in de provincie Friesland gezamenlijk een projectaanvraag deden.

Deze ronde viel op door de aandacht voor klimaatbestendige bouw en het gebruik van de Landelijke Maatlat voor klimaatadaptief en groen bouwen, waardoor nieuwe wijken beter bestand zijn tegen klimaatverandering en er meer ruimte is voor biodiversiteit.

Gemeenten wiens aanvragen zijn afgewezen krijgen een herkansing tot eind mei om hun aanvraag aan te passen en opnieuw in te dienen. Voor de zomer zal bekend worden welke projecten alsnog financiering ontvangen. Hiervoor blijft een budget van 123 miljoen euro beschikbaar.

Wbi helpt woningtekort inlopen

Tot nu toe heeft de Woningbouwimpuls sinds 2020 bijgedragen aan de versnelde bouw van bijna 213.195 nieuwe woningen, wat essentieel is om het woningtekort in te lopen.

De Wbi helpt projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen door financiële tekorten, bijvoorbeeld door sanering van vervuilde grond, verplaatsing van bedrijven en aanpassing van toegangswegen.