Buitenland

Israël accepteert mogelijk vrijlating van slechts circa 20 gijzelaars

26-04-2024 15:52

Een poster van de Israelische-Amerikaanse gijzelaar Hersh Goldberg-Polin bij een herdenkingsplaats voor het Supernova Muziekfestival in Zuid-Israel bij de grens met Gaza waar hij 7 oktober 2023 werd ontvoerd door Hamas. AP Photo/Maya Alleruzzo

Redactie, TPO, 26 april 2024 – Israël is naar verluidt bereid af te zien van zijn oorspronkelijke eis voor Hamas om 40 levende gijzelaars vrij te laten in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren in Gaza nadat de terreurgroep een aanbod van Qatarese, Egyptische en Amerikaanse onderhandelaars weigerde, waarbij sprake zou zijn van het vrijlaten van 40 gijzelaars, meldt The Times of Israël.

Verschillende Hebreeuwse mediawebsites meldden donderdagavond dat Israël inmiddels bereid zou zijn om de vrijlating van slechts 20 gijzelaars te accepteren in de eerste fase van het bestand.

Onderhandeling over vrijlating 20 gijzelaars

Wel met de eis dat de 20 vrijgelaten gijzelaars vrouwen, mannen ouder dan 50 jaar en ernstig zieken zijn. Het laatste voorstel voorzag in de vrijlating van 40 gijzelaars in die categorieën, maar Hamas beweerde niet zoveel gijzelaars in die categorieën te hebben, die nog in leven zijn.

Als gevolg van de daaropvolgende impasse machtigde het oorlogskabinet van Israël donderdag het Israelisch onderhandelingsteam om het alternatieve voorstel van 20 gijzelaars te bespreken met een Egyptische delegatie, die vrijdag in Tel Aviv arriveert voor aanvullende gesprekken over de kwestie, aldus verschillende Hebreeuwse nieuwssites.

Kort na die berichten brachten diezelfde nieuwsbronnen verklaringen van een anonieme hoge Israëlische functionaris die ontkent dat het aantal waarover wordt gesproken 20 is. Het eigenlijke aantal zou 33 betreffen, gelijk aan de meest recente data die Israel in handen zou hebben over het aantal vrouwelijke, oudere en zieke gijzelaars waarvan wordt uitgegaan dat ze in leven zijn in Gaza. Hamas houdt echter vol dat het aantal dichter bij de 20 ligt.

In een eerder onderhandelingsronde zouden Israëlische onderhandelaars er naar verluidt op hebben gestaan dat als Hamas bij zijn punt bleef, dat de terreurgroep gijzelaars uit andere categorieën zouden moeten vrijlaten om aan de norm van 40 te voldoen; mannen en soldaten jonger dan 50 jaar.

Drie onderhandelingsfases

Het is onbekend hoelang het staakt-het-vuren zou duren in ruil voor de vrijlating van 20, dan wel 33 gijzelaars. De VS zegt dat het vorige voorstel inzake de vrijlating van 40 gijzelaars, dat werd afgewezen door Hamas, een bestand van zes weken betrof. Daarbij is het onduidelijk of het bestand nu wordt verkort, aangezien Israël de vrijlating van minder gijzelaars eist.

Volgens Amerikaanse functionarissen zou een tweede onderhandelingsfase zich richten op de vrijlating van mannen en soldaten jonger dan 50 jaar, maar binnen welk termijn dit zou moeten gebeuren, is niet bekend gemaakt.

In een derde fase zou de focus liggen op de vrijlating van de lichamen van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, gekoppeld aan een permanent einde van de oorlog.