Politiek

Kabinet: financiële steun aan UNRWA voorlopig stopgezet

26-04-2024 21:53

UNRWA

Redactie, TPO, 26 april 2024 – Nederland verleent voorlopig geen financiële steun aan de UNRWA. Dat schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher van Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer, meldt het ANP.

In de toekomst kan deze VN-organisatie wel weer in aanmerking komen voor financiering, op voorwaarde dat zij de aanbevelingen van een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna opvolgt.

Jaarlijkse donatie al overgemaakt

De financiering werd opgeschort nadat Israël begin dit jaar beweerde dat medewerkers van UNRWA betrokken waren bij de aanval van 7 oktober van Hamas op Israël.

Het demissionaire kabinet zal pas overwegen de hulp te hervatten na evaluatie van het onderzoek van Colonna, dat deze week verscheen. Desalniettemin heeft Nederland in januari zijn jaarlijkse donatie van 19 miljoen euro aan UNRWA al overgemaakt.

Minister Schreinemacher benadrukt dat er op dit moment geen extra bijdragen gepland zijn voor UNRWA en dat deze situatie momenteel nog steeds van kracht is. Zij uit haar bezorgdheid over de neutraliteit van de organisatie, die van vitaal belang is voor humanitaire hulp in Gaza:

“Daarom zal het kabinet UNRWA bij toekomstige bijdragen om de crisis te adresseren weer meewegen als potentieel kanaal voor hulp. Mocht dat in de toekomst weer aan de orde zijn dan zal een weging worden gemaakt.”