Binnenland

4 mei: demonstratieverbod op de Dam voor linkse activist Frank van der Linde

26-04-2024 22:38

Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, 4 mei. Foto Koen van Weel, via @AP

Redactie, TPO, 26 april 2024 – De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking op 4 mei niet demonstreren op de Dam tegen PVV’er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. Dat heeft gemeente Amsterdam besloten, meldt het ANP.

In plaats daarvan mag hij demonstreren op de Singel, enkele honderden meters verwijderd van de Dam. Bovendien moeten Van der Linde en zijn mededemonstranten om 20.00 uur twee minuten stil zijn, als eerbetoon aan de doden.

Besluit gemeente mogelijk aangevochten

Van der Linde overweegt het besluit van de gemeente aan te vechten bij de rechter, omdat hij van mening is dat het neerkomt op een verbod. Hij had gehoopt dat burgemeester Halsema de actie niet zou verbieden.

Volgens Van der Linde had hij een waardige actie voorbereid met maximaal acht deelnemers, waarbij zij twee minuten stilte zouden betrachten en slechts een bord omhoog zouden houden op het moment dat Bosma een krans legt.

De demonstratie werd eerder deze week door Van der Linde bij de gemeente Amsterdam aangemeld. Hij uit kritiek op Bosma en vindt het absurd dat Bosma een krans legt op 4 mei. Van der Linde beschouwt hem als lid van ‘een partij die pijlers van de rechtsstaat en democratie ondermijnt via aanvallen op de rechterlijke macht en vrije pers”.