Buitenland

Spanje levert Patriot-luchtafweerraketten aan Oekraïne

26-04-2024 22:06

Patriot-wapensysteem bij de NAVO-raketschietinstallatie in Chania, Griekenland, Foto @Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP

Redactie, TPO, 26 april 2024 – Spanje stuurt Patriot-luchtafweerraketten aan Oekraïne, meldt het ANP. De Spaanse minister van Defensie, Margarita Robles, liet dat vrijdag tijdens een videoconferentie met andere landen, die de verdediging van Oekraïne tegen de Russische invasie steunen, weten.

Hoewel Robles geen exact aantal raketten heeft genoemd, melden Spaanse media dat het om vier volledige Patriot-raketsystemen gaat.

Deze stap komt na herhaalde oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan EU-landen om meer defensiesystemen aan Kyiv te leveren.

Rivaliteit Griekenland en Turkije

Op donderdag verklaarde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis dat Griekenland Oekraïne geen Patriot-raketten kan aanbieden, gezien deze raketten “cruciaal” zijn voor de eigen verdediging.

Deze beslissing van Griekenland weerspiegelt de gevoeligheid van defensieaangelegenheden voor Athene, gezien de rivaliteit met Turkije. Dat land betwist de Griekse soevereiniteit over verschillende Griekse eilanden.