Binnenland

Stroomnet Flevopolder, Gelderland en Utrecht vol, maatregelen versneld ingevoerd

26-04-2024 11:08

Stroom
Illustratiefoto @Shutterstock

Redactie, TPO, 26 april 2024 – In de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht is de druk op het elektriciteitsnet snel toegenomen, waardoor eerder aangekondigde maatregelen om het netwerk sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken, versneld worden ingevoerd, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Aanzienlijke druk elektriciteitsnet

Nederlandse huishoudens, bedrijven en organisaties versnellen hun verduurzamingsinspanningen in hoog tempo. Het ministerie ervaart dit als een positieve ontwikkeling voor de energietransitie en het zou bovendien de afhankelijkheid van het buitenland verminderen. Deze versnelling legt echter ook aanzienlijke druk op het elektriciteitsnet.

Netbeheerders onderzoeken per regio welke (extra) maatregelen nodig zijn om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen, voldoende ruimte te behouden voor huishoudens en woningbouw, en indien mogelijk ruimte te creëren voor bedrijven.

In de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht groeit de vraag naar ruimte op het stroomnet echter sneller dan de netbeheerders het net kunnen uitbreiden, ondanks aanzienlijke investeringen. Een aantal maatregelen worden in eerste instantie in Utrecht toegepast.

Tijdelijke extra elektriciteitsproducties

Om de knelpunten op het elektriciteitsnet op te lossen, kunnen naast batterijen ook tijdelijke extra elektriciteitsproductie-installaties worden ingezet. Deze kunnen bijspringen op momenten van hoge vraag naar elektriciteit in de regio.

Daarnaast onderzoeken netbeheerders de mogelijkheid om het bestaande stroomnet tijdelijk zwaarder te belasten, waardoor meer ruimte ontstaat totdat het net is uitgebreid.

Het stimuleren van flexibiliteit bij bedrijven en het slimmer gebruik van laadpalen en warmtepompen zijn ook onderdeel van de maatregelen om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen en de verduurzaming te bevorderen.