Binnenland

Wanbeheer basisschool Amsterdam, minister eist actie

26-04-2024 10:38

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 26 april 2024 – Minister Mariëlle Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs heeft het bestuur van basisschool Klein Amsterdam in Amsterdam dringend verzocht onmiddellijk actie te ondernemen, aldus het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Het bestuur, de Stichting Leren in de Tussenruimte, moet binnen vier weken een plan van aanpak presenteren om het wanbeheer en de zeer zwakke onderwijskwaliteit aan te pakken.

Financieel wanbeheer

Het is uitzonderlijk dat de minister een dergelijke aanwijzing geeft, maar het ontbreekt momenteel aan vertrouwen dat het bestuur uit eigen beweging verbeteringen zal doorvoeren.

Minister Paul: “Ondanks alle gebreken en zorgelijke onderwijskwaliteit, heeft het bestuur nagelaten alles uit de kast te halen om de problemen op te lossen. Daarmee is kostbare tijd verloren gegaan. Ik neem deze maatregel omdat het voor de leerlingen essentieel is dat ze zo snel mogelijk weer goed onderwijs krijgen. Ik hoop dan ook dat het bestuur haar verantwoordelijkheid neemt en hier nu zo snel mogelijk voor zorgt.”

De problemen rondom Klein Amsterdam zijn al geruime tijd aan de gang. Vorig jaar heeft de Inspectie van het Onderwijs financieel wanbeheer vastgesteld. Bovendien heeft de inspectie in juni 2023 het onderwijs op Klein Amsterdam als zeer zwak beoordeeld.

Zwaarste juridische middel

Er is ook onzekerheid ontstaan over de vraag of de school al dan niet moet sluiten. Opeenvolgende bestuurders hebben te weinig ondernomen om de onderwijskwaliteit te verbeteren, en het financiële wanbeleid is niet adequaat aangepakt.

Daarom heeft de minister nu deze aanwijzing gegeven, en er is inmiddels een nieuwe interim-bestuurder aangesteld.

Het geven van een aanwijzing is het krachtigste juridische middel dat de minister tot haar beschikking heeft. Het bestuur heeft nu vier weken de tijd om een haalbaar herstelplan op te stellen.

Daarnaast moeten zij het ministerie gedurende een jaar maandelijks informeren over de financiële situatie. Indien dit niet gebeurt, behoudt de minister zich het recht voor om de financiering van de school stop te zetten.