Binnenland

Alle XR-klimaatactivisten weer op vrije voeten na blokkade A10

29-04-2024 10:18

XR
AP Photo/Peter Dejong.

Redactie, TPO, 29 april 2024 – Alle activisten die zaterdag bij een protest van Extinction Rebellion (XR) in Amsterdam werden gearresteerd, zijn weer op vrije voeten. Een politiewoordvoerder heeft bevestigd dat alle circa 130 demonstranten zijn vrijgelaten, meldt het ANP.

Verdacht van opzettelijk veroorzaken gevaar

Onder hen waren ongeveer 90 personen die direct na hun arrestatie op een andere locatie werden vrijgelaten, terwijl 40 anderen langer vastgehouden werden op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg.

Ook zij zijn zaterdagavond laat vrijgelaten, en het Openbaar Ministerie zal de verdere afhandeling van de zaak op zich nemen.

‘Levensgevaarlijke blokkades A10’

De demonstranten waren erin geslaagd om op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op te lopen door acht voertuigen op twee locaties op de A10 te blokkeren. De politie benadrukt dat dit op een levensgevaarlijke manier gebeurde, wat resulteerde in het stilleggen van het verkeer.

 

De politie greep snel in om de weg vrij te maken, omdat de demonstratie niet was toegestaan. De voertuigen die door de actievoerders werden gebruikt, zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een woordvoerder van XR noemt de actie achteraf “geweldig geslaagd”.