Buitenland

Turkije: ‘Steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef’

29-04-2024 14:05

Minister-president Mark Rutte en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, foto AP Photo/Burhan Ozbilici

Redactie, TPO, 29 april 2024 – Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten laten weten dat Ankara de kandidatuur van de vertrekkende Nederlandse premier Mark Rutte steunt voor de positie van secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap, zei een hoge Turkse functionaris maandag, aldus Associated Press.

De functionaris zegt dat Turkije maandag de diplomaten van NAVO-bondgenoten in Brussel heeft geïnformeerd. De beslissing komt drie dagen nadat Rutte naar Turkije reisde om steun te zoeken bij president Recep Tayyip Erdogan voor zijn NAVO-kandidatuur. De functionaris sprak op voorwaarde van anonimiteit in overeenstemming met het Turkse regeringsprotocol.

Jens Stoltenberg

De zittende NAVO-chef Jens Stoltenberg, voormalig premier van Noorwegen, die sinds 2014 de hoogste burgerlijke functionaris van de NAVO is, nadert het einde van zijn termijn.

Zijn mandaat was verschillende keren verlengd omdat het bondgenootschap probeerde een stabiele hand aan het roer te houden na de volledige invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022.

Eerder hadden NAVO-leden Turkije en Hongarije reserves geuit over de kandidatuur van Rutte. Ook Erdogan deed vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Rutte geen toezeggingen.

Streefdatum benoeming opvolger Stoltenberg eind april

NAVO-functionarissen en -gezanten willen dat de benoeming van de opvolger van Stoltenberg eind april is afgerond, voordat de concurrentie om de topfuncties in de Europese Unie begint rond de verkiezingen van 6-9 juni. Ze willen voorkomen dat het potentieel verdeeldheid zaait tijdens de 75e verjaardagstop van de NAVO in juli in Washington.

Een NAVO-secretaris-generaal is verantwoordelijk voor het voorzitten van vergaderingen en het leiden van soms delicate consultaties tussen lidstaten. Dat alles om ervoor te zorgen dat een organisatie die op consensus werkt, kan blijven functioneren.

Ze zorgen er ook voor dat beslissingen worden uitgevoerd en spreken namens alle leden.

Roemenië, Hongarije en Slowakije

Alle 32 leden van het militaire bondgenootschap moeten het eens zijn over de opvolger van Jens Stoltenberg. Rutte heeft momenteel alleen nog steun nodig van Roemenië, Hongarije en Slowakije.

De enige andere kandidaat voor de positie is president Klaus Iohannis van Roemenië. Volgens diplomaten is Hongarije het meest kritische land om te overtuigen van Rutte’s geschiktheid voor de rol.