Buitenland

Israëlische media: ‘Regering verwacht woensdagavond reactie Hamas op voorwaarden staakt-het-vuren’

30-04-2024 15:27

Israëlische premier Benjamin Netanyahu, Foto @Kobi Wolf/Bloomberg

Alisa Odenheimer, Bloomberg, 30 april 2024 – Israël overweegt om zich bij de staakt-het-vuren-gesprekken met Hamas aan te sluiten, maar alleen wanneer de terroristenorganisatie reageert op het laatste internationaal bemiddelde voorstel voor een tijdelijke wapenstilstand en vrijlating van gijzelaars, meldt Kan News, onderdeel van de Israëlische Openbare Omroep (IPBC).

‘Israël stemt in met terugtrekking uit Gaza’

Volgens een anoniem opgetekende politieke functionaris verwacht de Israëlische regering woensdagavond een antwoord van de door Iran gesteunde terroristengroep. Onder de laatste voorwaarden voor een pauze in vijandelijkheden, hebben Israëlische troepen ingestemd om zich terug te trekken uit delen van Gaza, aldus Kan.

Israël voert een militaire campagne tegen Hamas als reactie op de invasie op zuidelijke gemeenschappen op 7 oktober door Hamas-terroristen. Hierbij werden meer dan 1200 mensen gedood en ongeveer 250 mensen werden gegijzeld.

Israëlische troepen hebben tijdens het bijna zeven maanden durende conflict veel van Gaza verwoest, met als uiteindelijke doel Hamas te vernietigen en een herhaling van de aanval te voorkomen.

Aantal nog levende gijzelaars onzeker

Volgens gezondheidsfunctionarissen in het door Hamas geleide gebied zijn ruim 34.000 Palestijnen in de Gazastrook tijdens luchtaanvallen en grondoperaties van Israël gedood.

Een nog groter deel van de bevolking zou kampen met voedseltekort en een gebrek aan gezondheidszorg. Hamas heeft ongeveer 105 gijzelaars vrijgelaten tijdens een staakt-het-vuren in november. Het is niet bekend hoeveel van hen nu nog in leven zijn.

Israël heeft gezegd dat het de zuidelijke Gazastrookstad Rafah moet binnenvallen om de taak van het elimineren van Hamas-terroristen te voltooien, een vooruitzicht dat internationaal zorgen baart vanwege de meer dan 1 miljoen Palestijnen die daar hun toevlucht hebben gezocht.

Het plan blijft van kracht, ongeacht of er een staakt-het-vuren wordt overeengekomen, zei premier Benjamin Netanyahu dinsdag: “Het idee dat we de oorlog zullen stoppen voordat al onze doelen zijn bereikt, is uitgesloten. We zullen Rafah binnengaan en de Hamas-bataljons daar elimineren – met of zonder een akkoord, om de totale overwinning te behalen”, aldus Netanyahu tegen een groep die de families van gijzelaars vertegenwoordigt.

Israëlische troepen inspecteren Palestijnse terugkeerders niet

Volgens het laatste staakt-het-vurenvoorstel zullen ontheemde Palestijnen die gedwongen waren hun toevlucht te zoeken in het zuiden, terug moeten kunnen keren naar hun huizen in het noorden van Gaza zonder geïnspecteerd te worden door Israëlische troepen, meldt Kan. Alleen Egypte en andere landen zullen die taak uitvoeren.

Wel mag Israël Palestijnen die naar het noorden van Gaza terugkeren “volgen” met “andere middelen,” zei Kan, zonder meer details te geven.

Op maandag drong de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken er bij de leiders van Hamas op aan om snel een beslissing te nemen over de Israëlische voorwaarden voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Hamas is door de VS en de Europese Unie als terroristische groep aangewezen.

Israël is “buitengewoon genereus” geweest met voorstellen die tijdens gesprekken bemiddeld door Qatar en Egypte zijn gedaan, zei Blinken in Riyad. Hij trad verder niet sin details over het aanbod op tafel.