Politiek

Kamer verontwaardigd over mogelijke versoepeling stikstofregels Schiphol

30-04-2024 14:31

Een vliegtuig van KLM. Foto via Oskar Kadaksoo

Redactie, TPO, 30 april 2024 – Partijen in de Tweede Kamer uiten hun boosheid over een mogelijke versoepeling van stikstofregels voor Schiphol, meldt het ANP.

Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) heeft volgens een artikel maandag in de NRC de regels zó afgezwakt, dat de luchthaven vorig jaar gemakkelijker een natuurvergunning kon verkrijgen. Hierdoor hoefde het aantal vluchten niet te verminderen.

Schiphol kocht boerderijen op

Om de vergunning te verkrijgen, kocht de luchthaven vorig jaar boerderijen op om stikstofruimte te verwerven ter compensatie van de eigen uitstoot. De rechter stelde echter dat in dit soort gevallen eerst moet worden beoordeeld of de vrijgekomen stikstofruimte nodig is voor natuurherstel, iets wat Schiphol volgens de minister niet hoefde te doen.

Volgens het ministerie mag alleen de overheid vrijgekomen stikstofruimte gebruiken voor natuurverbetering; deze regel geldt niet voor overeenkomsten tussen particuliere ondernemingen, aldus interne documenten zoals gemeld door NRC.

Veelzijdige kritiek vanuit de Tweede Kamer

Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Anne-Marijke Podt (D66) uiten kritiek op deze gang van zaken en benadrukken het belang van gelijke behandeling in stikstofregels.

Caroline van der Plas (BBB) uit haar zorgen over de impact op boerenbedrijven, terwijl Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) de prioriteit van Schiphol boven natuur, milieu en gezondheid bekritiseren.

Milieuorganisaties hebben een procedure aangespannen tegen de vergunning. Het ministerie ontkent bewust de vergunningverlening te hebben vertraagd vanwege vrees voor werkgelegenheidsverlies.