Economie

Aantal hypotheekaanvragen door starters hoogste in vijf jaar

01-05-2024 09:58

Huizen
Shutterstock.

Redactie, TPO, 1 mei 2024 – Het aantal starters dat in april een hypotheek aanvroeg, bereikte volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) het hoogste niveau in vijf jaar, meldt het ANP.

Vorige maand hebben zo’n 14.500 starters een hypotheek aangevraagd, terwijl dit aantal in april vorig jaar nog onder de 12.000 lag.

Sterke terugvering hypotheekmarkt

Ook stelt HDN dat het gemiddelde hypotheekbedrag dat starters hebben aangevraagd het hoogst is in vijf jaar, met een gemiddeld bedrag van ongeveer 353.000 euro. In totaal werden er in april ongeveer 45.000 hypotheken aangevraagd, wat ruim 40 procent meer is dan in april 2023.

De organisatie rapporteert dat de hypotheekmarkt afgelopen maand aanzienlijk is hersteld ten opzichte van het voorgaande jaar. Het grootste deel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen verloopt via HDN.

Het lijkt er volgens de organisatie op dat de hypotheekmarkt sterk is teruggeveerd, na de dip in maart. Sinds juni 2022 zijn niet zoveel hypotheken aangevraagd als afgelopen maand. Dit wijst op een positieve ontwikkeling in de markt, aldus HDN.

Kopersmarkt positief

Daarnaast deed ook de kopersmarkt het vorige maand goed. Meer dan 27.000 huizenkopers hebben een hypotheek aangevraagd, wat ongeveer gelijk is aan het aantal aanvragen in april van het recordjaar 2020.

Het blijft echter onduidelijk of er daadwerkelijk meer mensen een huis hebben gekocht, gezien de krappe woningmarkt. De cijfers hierover worden deze maand door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerd en komende juli door makelaarsvereniging NVM.

HDN constateert verder dat de hypotheekmarkt nog niet het niveau van 2022 en eerdere jaren heeft bereikt. Dit komt voornamelijk doordat het aantal overgesloten hypotheken aanzienlijk is afgenomen.