Binnenland

Opvanglocatie Nijmegen twee weken langer open, spoedopvang gezocht voor 200 asielzoekers

01-05-2024 13:35

Azc
Een azc. Foto: Inge van Mill/COA.

Zamire Willems, TPO, 1 mei 2024 – De geplande, definitieve sluiting van de gemeentelijke noodopvanglocatie Winkelsteeg in Nijmegen wordt met hoogstens twee weken verlengd, waarna de locatie echt op de schop gaat voor geplande woningbouw, meldt gemeente Nijmegen.

‘Blijft vechten tegen de bierkaai’

Het Central Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is er niet in geslaagd om voor de gestelde deadline van 1 mei alternatieve accomodaties te vinden voor alle aldaar verblijvende asielzoekers: 520 asielzoekers verhuizen de komende dagen en voor 200 bewoners zoekt het COA nog met spoed naar nieuwe opvanglocaties.

“Gelet op alle commotie die we de afgelopen dagen gehad hebben, ook met gemeente Nijmegen, mag je ervan uitgaan dat de laatste 200 bewoners half mei vetrokken zijn”, laat een COA-woordvoerder desgevraagd aan TPO weten:

“Het water is bij ons tot aan de lippen gestegen, maar als gemeenten niet over de brug komen, blijft het vechten tegen de bierkaai. De instroom in Ter Apel blijft dagelijks op gang en neemt zelfs toe. En dat we statushouders maar moeilijk kunnen plaatsen bij gemeenten, omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn, maakt het extra lastig. Deze mensen houden weer plekken bezet op azc’s, die eigenlijk voor andere vluchtelingen bestemd zijn.”

Bron: COA, 1 mei 2024

 

Voorbereidingen nieuwbouw gewoon van start

De gemeente laat weten dat ongeveer 20 statushouders die eerder verbleven op de gemeentelijke noodopvanglocatie tijdelijk zijn ondergebracht in hotel Nimma in Nijmegen, waar het COA tot 1 juli plekken heeft gereserveerd. Deze groep staat momenteel op de wachtlijst voor een permanente woning.

Voor 500 bewoners is het COA op dit moment bezig om ze onder te brengen op alternatieve accommodaties. Anders dan eerder door het COA gecommuniceerd, verhuizen zij niet allemaal op 1 mei, maar de komende dagen. Volgens de organisatie is het niet haalbaar om in één keer 500 mensen onder te brengen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat “het verplaatsen van 500 mensen nu een paar dagen langer op zich laat wachten, geen dealbreaker is”.

Het uitstellen van de definitieve sluiting van de opvanglocatie geeft het COA de mogelijkheid om de komende twee weken ook alternatieve verblijfplaatsen te vinden voor de dan nog resterende 200 asielzoekers, die nu nog verblijven op Winkelsteeg.

Volgens burgemeester Bruls botst het langere verblijf niet met de voorbereidende werkzaamheden aan de nieuwbouwlocatie, die kunnen de komende twee weken gewoon van start gaan.

Burgemeester Bruls: “Gezien de situatie van het COA is het positief dat zij het merendeel van de bewoners van TGO Winkelsteeg kunnen herplaatsen. Dat er nog maximaal 200 personen voor maximaal twee weken blijven, vinden wij acceptabel omdat de werkzaamheden voor het geplande woningbouwproject op de locatie wel door kunnen gaan.”
“Tijdelijk verplaatsen voor twee weken, want dan moet het COA een plek voor ze hebben gevonden, vinden we niet humaan voor deze personen. Wij hebben bij het COA aangedrongen op sluiting, omdat de huidige situatie niet meer uit te leggen is aan onze inwoners. Zowel omwonenden als de vluchtelingen zelf hebben een perspectief nodig. Ook is draagvlak voor opvang hard nodig. Mensen moeten kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid van de overheid en afspraak is afspraak. Dat geldt voor gemeente Nijmegen én voor het COA en het Rijk.”

Drukmiddel richting COA

Het afbouwen van sportpark Winkelsteeg als tijdelijke asielopvanglocatie verliep moeizaam. De opvang had eigenlijk op 1 november 2023 al moeten sluiten, maar door vertragingen werd dit uitgesteld tot 1 mei. Bruls hamerde er regelmatig bij het COA op dat ze tempo moesten maken, gezien verdere vertraging de bouwplannen van het terrein zou schaden.

Nijmegen legde afgelopen weekend zelfs de bouw plat van een nieuwe noodopvang langs de Griftdijk-Noord in Lent, als drukmiddel richting het COA om een oplossing te vinden voor de situatie op de Winkelsteeg, aldus de Gelderlander.

Woordvoerder COA tegen TPO: “Gemeente Nijmegen had al veel langer plannen voor deze locatie. We waren blij dat de gemeente ons deze opvang tijdelijk beschikbaar stelde. Het ging wel om 1200 plekken, een substantieel aantal.”

Uiteindelijk hebben zowel gemeente Nijmegen als het COA zich ingespannen om een compromis te bereiken, waarbij alsnog 520 vluchtelingen de komende dagen verhuizen en de resterende 200 uiterlijk op 15 mei vertrekken.