Binnenland

Derdelanders uit Oekraïne krijgen verblijfssticker in hun paspoort

02-05-2024 16:45

Staatssecretaris Asiel, Eric van der Burg (VVD), foto @rijksoverheid JenV

Redactie, TPO, 2 mei 2024 – Derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven, kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Deze sticker kunnen ze in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning, meldt de IND.

De sticker toont aan dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven en werken. De IND stuurt donderdag een brief naar ongeveer 1900 derdelanders, ook de advocaten van derdelanders ontvangen volgende week een brief hierover.

Tijdelijke bescherming bevroren

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) besloot vorige week donderdag om de gevolgen van de beëindiging van de tijdelijke bescherming voor deze groep te bevriezen. Als gevolg hiervan mogen derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne langer profiteren van de rechten die zij genoten onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB).

Hierdoor krijgen derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Deze groep, die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne verbleef toen Rusland het land ruim twee jaar geleden binnenviel, vluchtte naar Europa en kreeg tijdelijke bescherming.

Juridische strijd

De afgelopen weken is er een juridische strijd losgebarsten over de situatie van derdelanders. Terwijl het kabinet wil dat ze terugkeren naar hun land van herkomst, hebben meerdere derdelanders dit besluit aangevochten.

Verschillende rechtbanken hebben uiteenlopende oordelen geveld, wat heeft geleid tot de betrokkenheid van de Raad van State. De hernieuwde tijdelijke bescherming is geldig tot uiterlijk 4 maart 2025, tenzij het Europese Hof van Justitie eerder een uitspraak doet. Op dit moment is nog onbekend wanneer dit zal gebeuren.