Binnenland

Universiteitsraad Erasmus Rotterdam wil halvering genderneutrale wc’s

02-05-2024 15:04

Genderneutraal urinoir in de Stopera. (Foto Adrien de Boer)

Redactie, TPO, 2 mei 2024 – De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een voorstel ingediend om het aantal genderneutrale toiletten te halveren en op alternatieve locaties te plaatsen, zo valt te lezen in het Erasmus Magazine. De raad behartigt de belangen van zowel medewerkers als studenten.

Veel vrouwen niet enthousiast over genderneutrale wc’s

Met name vrouwelijke studenten hebben bezwaren geuit tegen de genderneutrale toiletten. Joseph Ayinla, een raadslid, legt uit dat bepaalde groepen, zoals moslima’s met hoofddoek, zich mogelijk onveilig voelen in deze toiletten uit vrees om mannen tegen te komen. Het is dan ook dat op haar initiatief de raad het bestuur heeft opgeroepen om de locaties van de toiletten beter te verspreiden en het aantal te halveren.

De discussie concentreert zich met name op de sanitaire faciliteiten op campus Woudestein, waar momenteel 159 toiletten zijn, waarvan er 28 zijn aangewezen als genderneutraal. Volgens het voorstel zou dit aantal worden teruggebracht tot veertien, waardoor de overige helft weer beschikbaar komt als damestoiletten.

Ook kritiek op voorstel

De universiteitsraad baseert zich op een pilotstudie van de Universiteit Utrecht, waaruit zou blijken dat met name niet alle vrouwen even enthousiast zijn over genderneutrale toiletten, vooral die met urinoirs. “Deze bevindingen komen overeen met de klachten die we hebben ontvangen van medestudenten”, zegt raadslid Nawin Ramcharan in het artikel.

De meerderheid van de leden besloot uiteindelijk om het voorstel aan te nemen, maar het ging niet zonder slag of stoot. Zo stemde raadslid Cagla Altin (Erasmus Alliance) tegen het voorgestelde advies:

“Het heeft maanden geduurd voordat het voorstel op tafel lag. Ik vind dat we het aantal all-gendertoiletten niet moeten verminderen. Dat besluit zou de non-binaire en trans-studenten en -medewerkers kunnen kwetsen. Ik vind dat je goed moet nadenken wat het voorstel met deze gemeenschap doet.”