Buitenland

Hamas-leider: ‘Wij bestuderen het staakt-het-vuren-akkoord met ‘positieve geest’

03-05-2024 11:29

Een man trekt een kar op een weg vol verwoeste gebouwen in Khan Yunis, het zuiden van de Gazastrook, op 2 mei. Foto: AFP/Getty Images

Redactie, TPO, 3 mei 2024 – De terroristenorganisatie Hamas bestudeert een voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren met Israël met een “positieve geest”. Ondertussen neemt de internationale druk op beide partijen toe om een akkoord te bereiken en een conflict te beëindigen dat het Midden-Oosten heeft geschokt, meldt Bloomberg.

Hamas wil onderhandelingsdelegatie sturen naar Egypte

De door Iran gesteunde terroristengroep is van plan om zo snel mogelijk een delegatie naar Egypte te sturen om de onderhandelingen voort te zetten, aldus een bericht op het social platform Telegram donderdag van Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Haniyeh sprak met Abbas Kamal, hoofd van de algemene inlichtingendienst van Egypte. De leider van Hamas besprak ook de situatie met de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani. De twee zijn het erover eens om de gesprekken voort te zetten, met als doel een akkoord te bereiken.

Hamas is door de VS en de Europese Unie aangewezen als een terroristische organisatie.

Staakt-het-vuren

Israël heeft gezegd dat het alleen zal overwegen om deel te nemen aan staakt-het-vuren gesprekken als Hamas reageert op het laatste internationaal bemiddelde voorstel voor een tijdelijke wapenstilstand én het vrijlaten van gijzelaars, die door Hamas-terroristen tijdens hun invasie op 7 oktober zijn meegenomen.

Het conflict woedt sindsdien bijna zeven maanden in Gaza, een groot deel van de enclave is inmiddels verwoest. Ongeveer 1200 mensen zijn gedood bij de aanval op 7 oktober, met nog eens ongeveer 250 gegijzelden.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza, die onder controle staan van Hamas, zijn er sindsdien meer dan 34.000 Palestijnen omgekomen door de daaropvolgende Israëlische aanval.

‘Akkoord dat voldoet aan de eisen van het volk’

Eerder deze week drong de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken er bij Hamas op aan om snel een beslissing te nemen over de voorwaarden voor een pauze in de vijandelijkheden. Blinken beschreef het aanbod als “buitengewoon genereus”.

De VS streven naar de vrijlating van enkele gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen, naast een pauze die de weg zou kunnen vrijmaken voor een einde aan de oorlog.

Hamas-leider Haniyeh benadrukt “de positieve geest” waarin Hamas het laatste voorstel benadert. Hij zegt te streven naar een akkoord “op een manier die voldoet aan de eisen van het Palestijnse volk en een einde maakt aan de agressie tegen hen”.

Hamas heeft eerder opgeroepen tot een volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit Gaza. Israël weigert echter zo ver te gaan en bereidt zich in plaats daarvan voor om de zuidelijke stad Rafah binnen te vallen. Daar zouden meer dan één miljoen Palestijnen hun toevlucht hebben gezocht.