Binnenland

Moskeekoepels vragen Halsema: ‘Benoem Gaza in 4 mei-toespraak, leg een link tussen toen en nu’

03-05-2024 13:10

Essalaammoskee Rotterdam (Foto: screenshot Google Maps)

Redactie, TPO, 3 mei 2024 – Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, roepen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza aan te kaarten, meldt het ANP.

De samenwerkende regionale moskeekoepels stellen dat de huidige situatie een oorlog tegen de Palestijnse bevolking is, met duizenden kinderen die lijden en leiders die ongestraft blijven.

Inzichten uit het verleden gebruiken in het heden

“Het is nu dat er een oorlog wordt gevoerd tegen de Palestijnse bevolking. Het is nu dat er vele duizenden kinderen sterven door de honger en het is nu dat de verantwoordelijke leiders wegkomen met hun misdaden. Wij vragen de burgemeester van Amsterdam daarom de link te leggen tussen toen en nu’, aldus K7 in een statement.

De oproep is gericht op het verbinden van het verleden met het heden, waarbij de dodenherdenking wordt gezien als een moment om lessen uit het verleden te trekken. Het samenwerkingsverband benadrukt dat tijdens eerdere toespraken op 4 mei wereldwijde conflicten en misstanden wel zijn besproken, zoals de oorlog in Oekraïne tijdens de toespraak van Halsema in 2022.

De moskeeën onderstrepen het belang van de dodenherdenking als een plechtig nationaal moment. Ze vinden dat dit moment gebruikt kan worden om lessen uit het verleden toe te passen op de hedendaagse realiteit.

Belang van zelfreflectie

Halsema kondigde al eerder aan dat ze de oorlog in Israël en Gaza niet zal noemen tijdens haar toespraak op de Dam. Ze benadrukte dinsdag bij Nieuwsuur het belang van zelfreflectie tijdens de Nationale Herdenking:

“Dit is onze Nationale Herdenking, dit is het moment waarop we stilstaan bij de doden in onze eigen oorlogen. Ik weet dat de wereld in brand staat en ik weet dat heel veel mensen daar heel veel pijn om hebben. Maar het is ook heel belangrijk dat er één moment in het jaar is, waarin je over jezelf nadenkt.”

Als burgemeester ziet ze haar rol als verbindend en wil ze niet deelnemen aan de gepolitiseerde, onrustige en emotionele omgeving rondom de kwestie van Gaza.