Buitenland

Moskou gaat oefenen met nucleaire wapens om ‘westerse heethoofden af te koelen’

06-05-2024 18:44

Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov Foto: Yuri Kochetkov/AFP/Getty Images

Redactie, TPO, 6 mei 2024 – Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te gaan oefenen met tactische nucleaire wapens als een manier om “heethoofden in de westerse hoofdsteden af te koelen”, aldus de Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.

Volgens het ministerie streven westerse leiders actief naar een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO, meldt het ANP.

Cameron en Macron

Specifieke kritiek wordt geuit naar de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, en de Franse president Emmanuel Macron.

Cameron verklaarde afgelopen week dat Kiev het recht heeft om Russische doelen te treffen met Britse wapens. Het Russische ministerie waarschuwt dat het zal reageren met aanvallen op Britse militaire doelen in Oekraïne en elders, als het wordt aangevallen met Brits wapentuig.

Ook de eerdere opmerking van Macron, die weigert Franse troepen in Oekraïne uit te sluiten, wordt door het ministerie gezien als een bereidheid om direct de confrontatie met Rusland aan te gaan.

‘Aankondiging nucleaire oefeningen onverantwoordelijke retoriek’

Moskou uit bovendien vergelijkbare dreigementen richting de Verenigde Staten. Het ministerie benadrukt dat Rusland het recht behoudt om met gelijke middelen te reageren op de verschijning van Amerikaanse korte- en middellangeafstandsraketten.

De aankondiging van de nucleaire oefeningen door Rusland wordt door de Verenigde Staten bestempeld als “onverantwoordelijke retoriek”.

Een woordvoerder van het Pentagon noemt het volkomen ongepast gezien de huidige veiligheidssituatie, hoewel dergelijke uitspraken eerder door Moskou zijn gedaan. Op dit moment ziet het Pentagon nog geen verandering in de strategische positie van de Russische strijdkrachten.

Lees ook: Moskou waarschuwt voor mogelijke aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders