Buitenland

Toenemende onrust Rode Zee baart rederij Maersk zorgen

06-05-2024 10:31

Rode Zee
Houthi-strijders naderen de 'Galaxy Leader' in de Rode Zee op 20 november. Bron: Houthi's/Getty Images/Bloomberg.

Redactie, TPO, 6 mei 2024 – De Deense rederij Maersk uit bezorgdheid over de toenemende onrust in de Rode Zee door aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart, meldt het ANP.

Maersk benadrukt dat het risicovolle gebied steeds groter wordt en dat er meer aanvallen plaatsvinden op schepen, die verder op zee varen. De Houthi’s dreigen nu ook met aanvallen op schepen in de Middellandse Zee als vergelding voor Israëlische aanvallen in Gaza.

Omvaren via zuidelijk Afrika

Volgens Maersk blijft de verstoring in de Rode Zee aanzienlijke hinder veroorzaken voor de internationale scheepvaart. Om dit te omzeilen, heeft de rederij, net als andere vervoerders, besloten om via zuidelijk Afrika te varen.

Maersk benadrukt problemen zoals knelpunten, vertragingen en hogere brandstofkosten die hieruit voortvloeien.

Het omleiden van schepen zal naar verwachting leiden tot een aanzienlijke daling van de transportcapaciteit tussen Europa en Azië in het tweede kwartaal. Maersk schat dat het zal gaan om zo’n 15 tot 20 procent onder het normale niveau.

Om de capaciteitsproblemen aan te pakken, overweegt de rederij onder meer het versnellen van de vaarsnelheid.

Houthi’s: aanval Israël op Rafah heeft consequenties

De Houthi’s dreigden vrijdag schepen in de Middellandse Zee aan te vallen, als Israël een militaire actie zou beginnen in Rafah, het zuiden van de Gazastrook. Dit zou voornamelijk schepen betreffen die op weg zijn naar Israëlische havens om goederen te leveren.

Volgens een woordvoerder van de door Iran gesteunde Houthi’s  zullen alle schepen binnen bereik worden aangevallen, als reactie op deze mogelijke actie.

De Houthi’s beweren al 107 schepen te hebben aangevallen sinds het begin van hun wraakcampagne vorig najaar. Hierbij zouden 606 raketten en drones zijn gebruikt.