Politiek

Wilders: ‘Het wordt een spannende en belangrijke formatieweek’

06-05-2024 10:50

Geert Wilders (PVV)
Geert Wilders (PVV). AP Photo/Peter Dejong.

Redactie, TPO, 6 mei 2024 – PVV-leider Geert Wilders verwacht een “spannende en belangrijke week” in de kabinetsformatie, meldt het ANP. Uiterlijk 15 mei moet er een hoofdlijnenakkoord zijn bereikt.

De onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet tot overeenstemming gekomen. Wilders erkent dat het proces niet gemakkelijk is geweest: “Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan. Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog.”

Doorrekeningen Centraal Planbureau ontvangen

Hoewel de partijen vorige week niet bij elkaar zijn gekomen voor gesprekken onder begeleiding van de informateurs, meldt Caroline van der Plas (BBB) dat er achter de schermen wel degelijk aan de formatie is gewerkt: “We hebben heel veel moeten lezen, heel veel moeten voorbereiden. We hebben gesprekken gehad, ook fysiek.”

Op vrijdag ontvingen de partijen de doorrekeningen van het Centraal Planbureau, waarin de financieel-economische gevolgen van de formatieplannen zijn geanalyseerd.

Hoewel de partijleiders weinig details prijsgaven over de uitkomst, erkende Pieter Omtzigt (NSC) dat dergelijke doorrekeningen vaak teleurstellingen met zich meebrengen, maar dat dit inherent is aan het proces.