Buitenland

Israël begonnen met militair offensief in de stad Rafah

07-05-2024 00:16

Palestijnen vluchten uit het oosten van Rafah (zuiden van Gaza) nadat het Israëlisch leger ruim 100.000 burgers opriep om te evacueren ivm een aanstaand offensief, 6 mei 2024 Foto @Ismael Abu Dayyah/AP

Redactie, TPO, 7 mei 2024 – Het Israëlische leger (IDF) is maandagavond begonnen met gerichte aanvallen op Hamas-terreurdoelen in het oosten van Rafah, zo valt te lezen op het X-account van het IDF.

Het Israëlische leger maakte eerder die dag al bekend dat er een militaire operatie in Rafah aanstaande was. Zo’n 100.000 burgers uit het oostelijke deel van Rafah werden opgeroepen om zo snel mogelijk te evacueren, met als doel hen te beschermen tegen eventuele verergeringen van het conflict. Velen gaven gehoor aan die oproep.

 

Nog geen deal over staakt-het-vuren-voorstel

Het offensief in Rafah begon enkele uren nadat de terreurorganisatie Hamas had aangekondigd een Egyptisch-Qatarees staakt-het-vurenvoorstel te hebben geaccepteerd, dat een einde zou kunnen maken aan zeven maanden oorlog in Gaza.  Het is echter onzeker of een deal gesloten is, meldt Associated Press.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat het voorstel “ver verwijderd was van de essentiële eisen van Israël”, maar dat het toch onderhandelaars zou sturen om gesprekken voort te zetten over een staakt-het-vurenovereenkomst.

Lees ook: Hamas akkoord met staakt-het-vuren-voorstel Gazastrook: ‘Israël is nu aan zet’