Buitenland

Burgemeester van Berlijn wil strengere straffen na recente aanvallen op politici

08-05-2024 10:21

Foto via Angelo Abear

Redactie, TPO, 8 mei 2024 – Recente aanvallen op politici in Duitsland hebben de roep om zwaardere straffen aangewakkerd. De burgemeester van Berlijn, Kai Wegner, mengt zich nu ook in het debat, meldt het ANP.

De aanvallen, waaronder die van dinsdag op voormalig burgemeester en senator Franziska Giffey en een onbekende politicus van de Groenen, hebben een schok veroorzaakt in de Duitse politieke arena.

Giffey werd aangevallen in een bibliotheek, waar ze klappen op haar hoofd en nek kreeg met een zak met harde inhoud. Ze is in het ziekenhuis behandeld voor haar verwondingen.

Trend van geweld tegen politici

De situatie verslechterde verder toen een 47-jarige vrouwelijke politicus van de Groenen in Dresden werd aangevallen terwijl ze posters ophing met een cameraploeg. De aanvallers duwden haar, rukten haar posters weg en bespuugden haar. Ook werd volgens de politie de Hitlergroet geroepen.

Deze incidenten illustreren een verontrustende trend van geweld tegen politici, die onlangs een nieuw dieptepunt bereikte met de aanval op SPD-politicus Matthias Ecke.

Hij raakte ernstig gewond na een aanval door vier jonge mannen, waarvan wordt aangenomen dat ze uit de politiek rechtse hoek komen.

Roep om hardere straffen

Deze reeks aanvallen heeft geleid tot een groeiende consensus onder de binnenlandministers van de Duitse deelstaten voor hardere straffen voor dergelijk geweld. De roep om strengere maatregelen tegen de daders en preventieve maatregelen om politici te beschermen, wordt luider.

Burgemeester Wegner en anderen benadrukken het belang van een krachtige reactie van de wetshandhaving en het rechtssysteem om de veiligheid en integriteit van de democratie te waarborgen.