Binnenland

Opnieuw massaal pro-Palestijns protest gaande op het UvA-terrein

08-05-2024 16:48

Pro-Palestijns protest bij UvA, 7 mei 2024, AP Photo/Aleksandar Furtula

Redactie, TPO, 8 mei 2024 – Op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een pro-Palestijns protest zich woensdag ontwikkeld tot een massale bijeenkomst, waarbij honderden mensen zich hebben verzameld, meldt het ANP.

Er blijven mensen naar het bezette terrein in het centrum van de hoofdstad komen. Veel demonstranten bevinden zich buiten de barricades die zijn opgericht door de protesterende menigte.

Het protest bij de UvA is inmiddels drie dagen gaande. Maandag begonnen demonstranten tenten op te zetten op een veld op de Roeterseilandcampus, waarna het protest zich al snel uitbreidde.

Barricades en pro-Palestijnse leuzen

De demonstranten, die sjaals gebruiken om te voorkomen dat media beelden kunnen maken, hebben het terrein ingenomen en laten hun aanwezigheid duidelijk horen met pro-Palestijnse leuzen.

Straatstenen worden gebruikt om de barricades te versterken, sommige demonstranten zijn zelfs op het dak geklommen. Om over de barricades te komen, maken de actievoerders gebruik van een ladder.

Een deel van hen heeft de nacht doorgebracht op het terrein, nadat zij het complex sinds dinsdagavond hebben geblokkeerd.

 

Eis: ‘Verbreek banden tussen UvA en Israëlische instituten’

De eisen van de demonstranten zijn gericht op het verbreken van alle banden tussen de UvA en Israëlische instituten. Een eerder gesprek op woensdag met het universiteitsbestuur heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Volgens rector magnificus Peter-Paul Verbeek hebben de demonstranten na afloop van het eerste gesprek een lijst met eisen ingediend.

De gesprekken zullen woensdag om 16.00 uur worden hervat.