Politiek

Van der Plas hoopt woensdag tot een formatieakkoord te komen

08-05-2024 10:28

Caroline van der Plas (BBB)

Redactie, TPO, 8 mei 2024 – Caroline van der Plas, leider van de BBB, is optimistisch over de voortgang van het formatieoverleg. Ze hoopt dat de betrokken partijen woensdag tot een akkoord komen, meldt het ANP.

Voorafgaand aan de derde sessie van de week uit de BBB-voorvrouw haar positieve kijk op de situatie: “Ik ben gewoon positief gestemd. Dat is mijn perspectief.”

Wilders

PVV-leider Geert Wilders hoopt dat de vier partijen aan de formatietafel binnen enkele dagen tot een akkoord zullen komen. Hij benadrukt het belang van tijd en de noodzaak om snel tot een overeenkomst te komen.

Echter, de uitkomst blijft onzeker, aangezien het proces afhankelijk is van alle betrokken partijen, verklaart Wilders voorafgaand aan een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf moeten uiterlijk 15 mei hun verslag indienen, maar het blijft mogelijk dat ze ook volgende week nog tijd nodig hebben. Na een langdurige vergadering dinsdagavond verklaarden ze: “Eigenlijk willen we het nog over veel zaken hebben. En de tijd begint een beetje te dringen.”

‘Formatieproces bevindt zich in de eindfase’

Ondanks deze tijdsdruk bevindt het formatieproces zich naar verluidt in de eindfase, aldus Wilders. Hij benadrukt dat de betrokken partijen hun uiterste best doen om tot een akkoord te komen.

Hij erkent dat de toenemende spanning en tijdsdruk kunnen helpen bij het bereiken van compromissen en resultaten.

Het verwachte langdurige overleg woensdag volgt op urenlange vergaderingen afgelopen maandag en dinsdag. De informateurs en onderhandelaars hebben zich intensief ingezet om vooruitgang te boeken in de formatiegesprekken.