Binnenland

Drie ‘Stolpersteine’ ontvreemd uit stoep in Dordrecht

09-05-2024 13:32

Redactie, TPO, 9 mei 2024 – In Dordrecht zijn drie ‘Stolpersteine’ (struikelstenen) uit een stoep verwijderd. Het verdwijnen ervan heeft een schok teweeggebracht, meldt RTV Dordrecht.

De struikelstenen zijn ter nagedachtenis aan de familie Cohen de Heer in 2021 geplaatst en waren geadopteerd door buurtbewoners. Op de stoep van Boomstraat 28 in Dordrecht bevindt zich nu een gapend gat van dertig bij tien centimeter, waar voorheen drie struikelstenen lagen.

‘Hondsbrutaal’

Een buurvrouw vertelt aan RTV Dordrecht dat ze op 4 mei nog bloemen bij de stenen hebben gelegd, die de volgende dag al verdwenen waren. Het verwijderen van de stenen zelf wordt als “hondsbrutaal” ervaren.

Ook Kees Weltevrede, van stichting Stolpersteine Dordrecht, wist niet goed hoe te reageren toen hij een telefoontje ontving over de verdwijning. Hij is verbaasd omdat sinds de oprichting van de stichting in 2004 nog nooit eerder struikelstenen zijn weggehaald.

 

Struikelstenen in cement gegoten

Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn een herinnering aan de Joodse inwoners, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn weggevoerd en elders in Europa zijn vermoord.

Er zijn in heel Europa inmiddels meer dan 100.000 stenen geplaatst. In Nederland werd de eerste struikelsteen gelegd op 29 november 2007 in de plaats Borne, maar inmiddels telt ons land ook duizenden struikelstenen, waarvan 201 geplaatst in Dordrecht.

Het verwijderen van de stenen moet een behoorlijke klus zijn geweest, aangezien ze stevig in cement waren geplaatst. Weltevrede speculeert over het motief achter de diefstal, zoals vandalisme en antisemitisme, maar vermijdt liever aannames.

Hij gelooft niet dat het om het metaal gaat, gezien de geringe waarde van het messing op de stenen. De gemeente heeft inmiddels de stoep hersteld met gewone stenen, maar de herinnering aan de Joodse familie Cohen de Heer blijft voortleven.

Lees ook: Drie verdwenen ‘Stolpersteine’ uit Dordrecht zijn weer terecht