Binnenland

Rutte: ‘De gebeurtenissen op en rond de UvA gaan duidelijk over grenzen heen’

09-05-2024 11:14

Mark Rutte.

Redactie, TPO, 9 mei 2024 – Premier Mark Rutte roept demonstranten op en rond de Universiteit van Amsterdam (UvA) op om te stoppen met geweld tegen de politie en het aanrichten van vernielingen. Deze oproep deed hij donderdag in een verklaring op X.

Rutte benadrukt dat demonstreren altijd mag, maar geweld tegen de politie en vernielingen aanrichten nooit. Rutte veroordeelt ook de toenemende neiging om het geweld in Gaza toe te schrijven aan Joodse Nederlanders, wat volgens hem een vorm van antisemitisme is die krachtig moet worden bestreden.

 

Overleg diverse maatschappelijke organisaties

Maandag vindt er in het Catshuis overleg plaats tussen Rutte en diverse maatschappelijke organisaties, gezien het toenemend antisemitisme in Nederland. De Tweede Kamer verzocht hier eerder om.

Voor antisemitisme is in Nederland volgens Rutte geen plaats en hij stelt dan ook dat we deze vorm van haat en discriminatie krachtig moeten blijven bestrijden.

Rutte spreekt zich uit tegen het zwijgen en wegkijken en benadrukt het belang van een gezamenlijke inspanning om antisemitisme uit onze samenleving te bannen.