Binnenland

Debat UvA-demonstraties: Amsterdamse raad vuurt veel vragen af op Halsema

10-05-2024 16:24

Pro-Palestijns protest bij UvA, 7 mei 2024, AP Photo/Aleksandar Furtula

Redactie, TPO, 10 mei 2024 – Zowel coalitie- als oppositiepartijen hebben veel vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema over de aanpak van de pro-Palestijnse demonstraties op de UvA afgelopen week, meldt het ANP.

Ze veroordelen het geweld dat heeft plaatsgevonden en stellen vragen over hoe onderscheid is gemaakt tussen vreedzame demonstranten en onruststokers. Er is bezorgdheid over het aantal gewonden en de mogelijke schadevergoeding aan demonstranten.

Het spoeddebat tussen de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad en de driehoek (burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw) is vrijdagmiddag 13.00 uur begonnen en tijdens publicatie van dit artikel nog steeds gaande.

De Amsterdamse zender AT5 doet live verslag.

Verhaalbaarheid schade en timing politieoptreden

Rechtsgeoriënteerde oppositiepartijen, zoals CDA, VVD en JA21, zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijke verhaalbaarheid van de schade en de timing van politieoptreden. Sommige vragen of het leger had moeten worden ingezet.

Linkse oppositiepartijen, zoals PvdD, Volt en DENK, vragen zich af waarom de ontruiming van het tentenkamp ‘s nachts plaatsvond en pleiten voor het verbreken van banden tussen universiteiten en Israëlische instituten.

Veel partijen benadrukken de diversiteit van de demonstranten en hekelen landelijke politici die de demonstraties automatisch linken aan antisemitisme. Demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Eric van der Burg zijn bekritiseerd vanwege hun uitspraken over antisemitisme in relatie tot de demonstraties.

Ruim honderd demonstranten bij Stopera

Buiten de Amsterdamse Stopera, waar het spoeddebat gaande is, hebben zich vrijdagmiddag ruim honderd demonstranten verzameld. De betogers dragen borden met teksten als ‘Protests more upsetting than genocide?’ en scanderen leuzen, waaronder “Every time the media lies, another child in Gaza dies”. Ook is er politie aanwezig.