Buitenland

Russen steken grensgebied Charkov over, Oekraïne versterkt regio

10-05-2024 14:10

Oekraine
AP Photo/Sergei Grits.

Redactie, TPO, 10 mei 2024 – Het Russische leger heeft met gepantserde voertuigen geprobeerd de grens over te steken naar de Oekraïense regio Charkov in het noordoosten van het land. Als reactie hierop heeft Oekraïne versterkingen naar de regio gestuurd, waar nog altijd wordt gevochten in de grensgebieden, meldt het ANP.

‘Russen uit op bufferzone van 10 kilometer’

Gouverneur Oleh Synjehoebov van de regio Charkov bevestigt dat ‘Russische sabotagegroepen’ hebben geprobeerd de grens over te steken, maar dat de aanvallen zijn afgeslagen door Oekraïense strijdkrachten. Zij zouden “geen meter” hebben toegegeven.

Toch zouden de Russen ongeveer een kilometer Oekraïens grondgebied zijn binnengekomen, met als doel een bufferzone van ongeveer 10 kilometer te creëren. Dat meldt een Oekraïense militaire bron tegen persbureau Reuters.

Massale exodus inwoners Vovtsjansk

Volgens gouverneur Synjehoebov zijn de bombardementen op de plaats Vovtsjansk in Charkov geïntensiveerd, wat heeft geleid tot een massale exodus van inwoners.

De meeste mensen zijn met eigen vervoer gevlucht, maar de autoriteiten helpen ook degenen die geen auto hebben om te vertrekken. Volgens Synjehoebov zijn de Russen momenteel niet in staat om een directe aanval op de stad Charkov uit te voeren en moeten de huidige aanvallen worden gezien als provocaties.

Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, ligt op enkele tientallen kilometers van de grens met Rusland en telde voor de oorlog zo’n 1,5 miljoen inwoners. Hoewel delen van Charkov aan het begin van de invasie in februari 2022 in handen vielen van de Russen, heeft Oekraïne sindsdien delen van de stad heroverd.