Politiek

Jetten: ‘Nieuwe coalitie kijkt weg van klimaatcrisis’

22-05-2024 19:00

Demissionair minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten (D66)

Redactie, TPO, 22 mei 2024 – D66-leider Rob Jetten stelt tijdens het debat woensdag over het eindverslag van de informateur dat de nieuwe coalitie “wegkijkt” van de klimaatcrisis, wat volgens hem uiteindelijk gevolgen zal hebben voor de portemonnee van de mensen, meldt het ANP.

Hij voorspelt dat dit zal resulteren in droge zomers, overstromingen, hogere energierekeningen en mislukte oogsten, wat leidt tot duurdere groenten en fruit.

‘Kwartetkabinet’

Volgens Jetten bezuinigt de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB miljarden op duurzame energie. Hij bekritiseert dat bedrijven die vergroenen minder beloond worden, terwijl grote vervuilers juist minder gaan betalen. Dit noemt hij “oneerlijk en onrechtvaardig” voor mensen die hun best doen om te verduurzamen.

Daarnaast hekelt Jetten de grote onderwijsbezuiniging van de coalitie, die hij omschrijft als “een frontale aanval op de toekomst van onze kinderen en onze economie.” Ook de zorgplannen van de coalitiepartijen noemt hij “meer kwakzalverij dan echte geneeskunde.”

Hij ziet het hoofdlijnenakkoord als een uitruil van partijwensen zonder aandacht voor het totaalplaatje, en vreest dat dit “kwartetkabinet” een “instabiel experiment” zal blijken te zijn.