Politiek

Omtzigt belooft hoorzitting voor nieuwe premier te overwegen

22-05-2024 19:12

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt

Redactie, TPO, 22 mei 2024 – Pieter Omtzigt (NSC) overweegt het voorstel van Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) om een nieuwe premier aan een hoorzitting te onderwerpen. Voor het eerst moeten beoogde ministers zich verantwoorden voor de Tweede Kamer voordat ze worden beëdigd, maar dit geldt niet voor de minister-president, meldt het ANP.

Hoewel Omtzigt dit “niet per se noodzakelijk” vindt, zegt hij later op het voorstel terug te zullen komen.

‘Hoorzitting voordat de premier is geïnstalleerd’

De Tweede Kamer heeft eerder besloten de nieuwe minister-president uit te zonderen van een hoorzitting, omdat dit normaal gesproken de leider van de regeringspartij is, die al bekend is bij het grote publiek.

Echter, tijdens deze formatie blijven de vier formerende partijleiders in de Tweede Kamer zitten. Ook is het nog onduidelijk wie de premier wordt. Ronald Plasterk leek afgelopen week de voornaamste kandidaat, maar hij trok zich terug na negatieve mediaberichten over zijn aangevraagde patenten voor kankervaccins.

Debat over regeringsverklaring

Frans Timmermans vindt het in deze “buitengewone situatie” noodzakelijk om de aankomende minister-president te horen, vooral omdat deze “buiten de actieve politiek” wordt gezocht.

Geert Wilders van de PVV heeft gezegd dat de premier al uitgebreid zal worden ondervraagd tijdens het debat over de regeringsverklaring, maar Timmermans ziet dit als geen goed verweer. Tegen die tijd is de persoon namelijk al benoemd tot minister-president.

Timmermans pleit ervoor dat de hoorzitting plaatsvindt voordat de premier is geïnstalleerd.