Politiek

Oppositie verbaast over abrupte afschaffing salderingsregeling door nieuwe coalitie

23-05-2024 15:29

zonnepanelen @Pixabay

Redactie, TPO, 23 mei 2024 – Oppositieleden hebben veel vragen over het plan van de nieuwe coalitie om de gunstige regeling voor eigenaren van zonnepanelen abrupt af te schaffen, meldt het ANP.

Deze zogeheten salderingsregeling houdt in dat huishoudens de zonnestroom die ze opwekken mogen wegstrepen tegen hun stroomverbruik. PVV, VVD, BBB en NSC hebben afgesproken om deze regeling in 2027 in één keer op te heffen, wat jaarlijks meer dan 600 miljoen euro moet opleveren.

PVV, BBB en Omtzigt stemden eerder tegen

Het plan veroorzaakte verbaasde reacties, aangezien een wet van demissionair klimaatminister Rob Jetten om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, in februari sneuvelde in de Eerste Kamer. In de Tweede Kamer stemde vorig jaar de VVD voor de afschaffing, terwijl de PVV, BBB en het toen nog onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt tegen waren.

Pieter Grinwis (ChristenUnie): “Het is heel bijzonder. Drie van de vier fracties stemden tegen de gematigde salderingswet van minister Jetten, en hakken nu met de botte bijl.” Ilana Rooderkerk (D66) vindt de stap “nogal ineens”.

Suzanne Kröger vermoedt dat de maatregel bedoeld is om een begrotingsgat te dichten. “Heeft hier de woordvoerder financiën het gewonnen van de woordvoerder zonnepanelen?”

Silvio Erkens (VVD) verdedigt het plan: “Het is wel één jaar naar achter geschoven.” Hij verwacht dat een abrupte afschaffing van de salderingsregeling huishoudens meer duidelijkheid biedt. “Zonnepanelen moeten ook in de toekomst blijven lonen, dat is heel helder.”