Politiek

Partijleiders overleggen over nieuwe minister-president

23-05-2024 08:33

Binnenhof Den Haag, foto @TPO, Zamire Willems

Redactie, TPO, 23 mei 2024 – De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB overleggen donderdag met formateur Richard van Zwol over de toekomstige minister-president, meldt het ANP. Deze kwestie is inmiddels urgent geworden, nadat Ronald Plasterk maandag aangaf niet beschikbaar te zijn voor de functie.

Het was algemeen bekend dat de PVV Plasterk als kandidaat wilde voordragen.

Invloed keuze van bewindspersonen

De woensdagavond officieel als formateur benoemde Van Zwol heeft de taak een kabinet te vormen. Normaal gesproken gebeurt dit door de toekomstige premier, meestal de leider van de grootste partij.

Tijdens de formatiegesprekken hebben de vier fractieleiders afgesproken in de Kamer te blijven, waardoor PVV-leider Geert Wilders op zoek moest naar een nieuwe kandidaat-premier. Wilders kan zelf geen premier worden, omdat NSC en VVD daartegen zijn.

Het is lastig voor formateur Van Zwol om zijn werk te beginnen zonder duidelijkheid over wie de premier wordt. De toekomstige premier moet het kabinet leiden en zal zeker invloed willen hebben op de keuze van bewindspersonen.

Streven nieuw kabinet binnen vijf weken

Plasterk maakte maandag bekend niet beschikbaar te zijn voor het premierschap vanwege berichten die zijn integriteit in twijfel trekken. Er loopt een onderzoek naar mogelijke malversaties met patenten door de voormalige PvdA-minister.

Van Zwol heeft vijf weken de tijd om een nieuw kabinet samen te stellen. Voordat het kabinet op het bordes staat, moeten de toekomstige bewindslieden nog door de inlichtingendiensten worden gescreend en voor een hoorzitting in de Tweede Kamer verschijnen.