Buitenland

Grote Russische nachtelijke aanval in Oekraïne, dodental Charkiv loopt op

27-05-2024 09:57

Een brandweerman blust een brand nadat twee geleide bommen een doe-het-zelfzaak in Kharkiv, Oekraïne, zaterdag 25 mei 2024 hebben getroffen. (AP Photo/Andrii Marienko)

Redactie, TPO, 27 mei 2024 – Oekraïne zegt dat Rusland een grote nachtelijke aanval heeft uitgevoerd. De Oekraïense strijdkrachten verklaren zeker twaalf raketten en 31 drones te hebben neergehaald boven verschillende delen van het land, meldt het ANP.

Regionale autoriteiten in Oekraïne melden dat een woongebouw is geraakt in de regio Vinnytsja, met meerdere gewonden tot gevolg. De regio Lviv bij de Poolse grens zou ook zijn aangevallen en bij hoofdstad Kyiv is volgens Oekraïense media een explosie gehoord.

Hypersonische Kinzjalraketten

Rusland zou ook hypersonische Kinzjalraketten hebben afgevuurd. Deze raketten zijn erg snel en daardoor moeilijk neer te halen door de luchtverdediging. Het is nog onduidelijk tegen welke doelen die geavanceerde projectielen zijn ingezet en wat met de raketten is gebeurd.

De inzet van zulke wapens benadrukt de ernst en complexiteit van de situatie.

In Oekraïne wordt langs een groot front gevochten tegen een Russische invasiemacht. Russische aanvallen met raketten en drones in gebieden die niet aan het front liggen, zijn soms gericht tegen infrastructuur zoals de energievoorziening.

Oekraïne gebruikt zelf ook drones om doelen in Rusland aan te vallen. Deze wederzijdse aanvallen dragen bij aan de voortdurende escalatie van het conflict.

Aanslag doe-het-zelfzaak Charkiv

In de grote stad Charkiv vielen zaterdagmiddag veel slachtoffers door een aanval op een drukke doe-het-zelfzaak. Het dodental is inmiddels opgelopen tot twaalf en er zouden 43 mensen gewond zijn geraakt. De autoriteiten zeggen dat nog zestien mensen worden vermist.

Charkiv, de tweede stad van Oekraïne, ligt in de buurt van de grens met Rusland. De Russische strijdkrachten voeren een offensief uit in de omliggende regio. De burgemeester van de stad zei dat zo’n 120 mensen in de winkel waren toen projectielen insloegen. „Dit is duidelijk terrorisme,” voegde hij eraan toe.