Politiek

Oppositie wil snel debat over Fyra-drama

03-06-2013 14:30

De oppositie in de Tweede Kamer wil snel een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) over de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel die al maanden niet rijdt. Alleen de PVV ziet die noodzaak niet; er staat namelijk al een debat over de trein gepland op donderdag 20 juni.

“Ik wil snel een debat met de staatssecretaris. Er hangt ons een strop van honderden miljoenen euro’s boven het hoofd” zegt Carla Dik Faber van de ChristenUnie maandag. De partij mist regie bij het kabinet in deze kwestie. Volgens Sander de Rouwe van het CDA moet er ook zo snel mogelijk een debat komen over de kwestie. Eigenlijk zou de Kamer op 20 juni over de Fyra praten, maar dat moet echt eerder, vindt De Rouwe.

CDA: waarom zwijgt het Kabinet?

Hij baalt ervan dat de Kamer nog steeds niet in het bezit is van de rapporten over de Fyra, die vrijdag in België openbaar zijn gemaakt. Hij vindt het een enorme fout’ dat het kabinet niets meedeelt. De Rouwe stelt verder dat het niet vanzelfsprekend is dat de NS de kans krijgt om orde op zaken te stellen. Hij wil dat de concessie – het recht om de spoorverbinding uit te baten – wordt ontbonden. Alleen dan kunnen andere spoorbedrijven een kans krijgen.

Ook GroenLinks wil overleggen met Mansveld. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dinsdag een debat aanvragen. Volgens Farshad Bashir van de SP zou het verstandig van het kabinet zijn als dat snel duidelijkheid zou geven. ,,We lopen nu achter de feiten aan”, zegt hij. D66 wil dat de kwestie dinsdag in het vragenuurtje aan de orde komt.

PVV wil meer tijd

De PVV hoeft deze week geen debat. Machiel de Graaf: “Het is eerst belangrijk om alles op tafel te krijgen.” Op 20 juni staat al een debat in de Kamer over de Fyra gepland en hij vindt het verstandiger om dan een goed voorbereid debat te hebben. De Graaf wil verder dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en verkeersminister Melanie Schultz (VVD) bij het debat van 20 juni aanwezig zijn. Financiën is de enige aandeelhouder van de NS en Schultz had in het vorige kabinet de NS in haar portefeuille.

Kabinet neemt nog geen beslissing

Dijsselbloem is ondertussen nog niet van zins een beslissing te nemen over de toekomst van de Fyra. Hij wil eerst ‘de opties, risico’s en financiële gevolgen’ van het stoppen met het project weten.

Reconstructie

NRC Handelsblad maakte eerder dit jaar een reconstructie van het Fyra-drama.

TPO/ANP