Haagse moskee: ‘Radicalisering is schuld van toon debat, stigmatisering, populisme en politici’

05-01-2016 19:17

Het moskeebestuur van de Haagse salafistische as-Soennah moskee heeft in een persbericht gereageerd op onder andere voorstellen van politici om salafisme strafbaar te stellen en de commotie die is ontstaan rond de samenwerking van de Haagse burgemeester Van Aartsen (VVD) met leden van een salafistische moskee.

Het moskeebestuur schrijft in een lang en ronkend persbericht dat radicalisering vooral de schuld is van anderen, met name ‘stigmatisering, criminalisering, de toon van het debat, populisme en xenofobie door politici’ (“handelaren van angst”).

Citaat:

 

“Eén van de voornaamste oorzaken van radicalisering is de groeiende frustratie en onvrede onder moslims over de wijze waarop hun geloof constant gestigmatiseerd en gecriminaliseerd wordt. Zij voelen zich in de steek gelaten door de toon van het debat en de verwijtende vingers die zij steeds toegeworpen krijgen. Ze voelen zich bedreigd door de populistische en xenofobe pleidooien van sommige politici die pleiten voor het inperken van hun vrijheden en zelfs het verbieden van Islamitische organisaties en moskeeën.”

 

Volgens de moskeebestuursleden willen de ‘handelaren van angst’ “willens en wetens de mening van de gewone man manipuleren en op onderbuikgevoelens inspelen”.
Dit omdat de ‘handelaren van angst’ “tweedracht en wantrouwen willen zaaien om de samenleving te destabiliseren en mensen tegen elkaar op te zetten”.
Waarom de ‘handelaren van angst’ dat willen wordt in het persbericht niet duidelijk.

Het moskeebestuur vindt verder dat het ‘tijd is voor een ander geluid’:

 

“Een geluid van welwillende en verstandige mensen die vooruit willen en de samenleving meer leefbaar willen maken. Mensen die echt willen werken aan de problemen die ons teisteren. Mensen die geloven in de kracht van het collectieve en niet bij ieder obstakel dat zich aandient op zoek gaan naar een zondebok.”

 

Ze bejubelen dan ook burgemeester Van Aartsen die “als voorbeeld kan dienen voor vele anderen als het gaat om het tonen van leiderschap.”

Uiteraard laten ze niet onvermeld dat de islam een religie van vrede, respect en tolerantie is:

 

“En tot slot willen we nogmaals benadrukken dat de Boodschap van de Islam gebaseerd is op wederzijds respect, tolerantie, verdraagzaamheid en gerechtigheid. Niemand van de moslims is er op uit om de rechtsstaat te verwerpen, zoals de angsthandelaren willen doen geloven. Het enige wat moslims in Nederland nastreven is in vrede leven met iedereen, als volwaardige burgers met gelijke rechten en plichten.”

 

(Via.)