Buitenland

Strijders in busjes en op de fiets bestormen dorpen in Nigeria: 30 doden

14-02-2016 14:40

Bij twee aanvallen door Boko Haram zijn vrijdag en zaterdag in totaal zeker dertig doden gevallen. Strijders in busjes en op de fiets stormden twee plaatsen in het noordenoosten van Nigeria binnen met geweren en messen, zo melden verschillende media op basis van persbureau AFP. De aanslag lijkt daarmee sterk op een aanval eind vorige maand, waarbij tegen de negentig doden vielen. Ook daar werd een plaats bestormd, en in het rond geschoten. Verschillende huizen gingen toen in vlammen op, waardoor volgens de berichten kinderen levend verbrand werden.

Doorgesneden kelen

De terroristen van Boko Haram kwamen vorig jaar al weer sterker in het geweer tegen het Nigeriaanse leger dat een nieuw offensief is begonnen. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari stelde een deadline in: 31 december. De Nigeriaanse overheid stelde die deadline gehaald te hebben met het ‘nagenoeg verslaan van Boko Haram’, maar het lijkt er sterk op dat het nog lang niet zo ver is.

Bij de aanslag van zaterdag werd volgens ooggetuigen van zeker 22 mensen “de keel doorgesneden en het vee (als buit) meegenomen”. Ook de aanslag van vrijdag wordt aan dezelfde groep terroristen toegeschreven.

Eerder deze week vielen er al rond de zestig doden bij een zelfmoordaanslag door twee vrouwen op een vluchtelingenkamp. Ook dit jaar valt de verhoogde activiteit van Boko Haram samen met legeracties vanuit Nigeria en de omringende landen. De Nigeriaanse overheid verklaarde al veel mensen bevrijd te hebben, en meldde ook een ISIS-recruiter te hebben opgepakt. Boko Haram noemt zichzelf inmiddels ‘ISIS-West Afrika’.