Bij de demonstratie die de PVV van Geert Wilders organiseerde op 21 september jl. vertoonden zich elementen uit rechts-extremistische hoek. NSB-vlaggen wapperden dapper en mensen zouden de Hitlergroet hebben gebracht. Toen D66-voorman Alexander Pechtold PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer naar deze gebeurtenissen vroeg, ontstak Wilders in woede en verklaarde hij niets met dat soort praktijken te maken te willen hebben of te hebben.
De tirade van Wilders deed me niettemin denken aan uitspraken gedaan in het boek De schijn-élite van de valse munters van PVV-Kamerlid Martin Bosma en andere in het boek Marked for Death. Islam’s War Against the West and Me van Wilders zelf. Ik som er een aantal op.
In Bosma’s boek staat een hoofdstuk met als titel Adolf Hitler socialist. In zijn boek betoogt hij dat het huidige links, zoals de Partij van de Arbeid en GroenLinks, in de traditie staat van Hitler’s NSDAP, een uitdrukkelijk linkse en niet rechtse partij, aldus Bosma. Het PVV-Kamerlid verhaalt van diverse doelstellingen van de NSDAP zoals de klasseloze maatschappij, duurzaamheid en ecologische diversiteit. Hij noemt het voorbeeld van SS-leider Heinrich Himmler die de hele SS wilde laten overschakelen op biologisch voedsel: ‘Niet echt begrippen uit het rechtse lexicon. Wat maakte Hitler dan toch rechts?’, zo vraagt hij zich af. Verder behandelt Bosma Sovjetdictator Joseph Stalin en het communisme in de toenmalige USSR. ‘De oorlog’, zo concludeert hij, ‘is een oorlog over wie de baas is op links’, de nationaal-socialisten van Hitler of de communisten van Stalin. Verder maakt Bosma nog melding van het feit dat het verkiezingsprogramma van de NSB van de jaren dertig allerlei thema’s bevat die bij voorbeeld bij een partij als D66 ook in goede aarde zouden vallen: ‘Wie,’ zo vraagt hij zich af, ‘is de partij die in Nederland pioniert met de Europese gedachte? … de NSB’. En vervolgens stelt Bosma de vraag waar NSB-leider Anton Mussert op uit zou komen als hij vandaag de Stemwijzer zou invullen, suggererend dat dat niet anders dan een linkse partij kan zijn
Op basis van het bovenstaande verbaast het niet dat in het partijprogramma van de PVV van 2010 stond dat Nederland op 5 mei de bevrijding herdenkt van de (nationaal) socialistische bezetting, met het woord nationaal tussen haakjes. Opmerkelijk is verder de vernietigende veroordeling van Wilders in zijn boek van de Verklaring van de Rechten van de Mens en Burger, die nu de basis van het Handvest van de Verenigde Naties is. De Franse Revolutie (1789) mag deze Verklaring dan hebben voorgebracht, Wilders veroordeelt hem vanwege het vermeend totalitaire karakter ervan, wat indertijd resulteerde in terreur. Hij noemt het revolutionaire Frankrijk een ‘ideocratische staat’, een staat die gebaseerd is op een verwerpelijke totalitaire ideologie, en groept het land samen met andere ‘ideocratische staten’ of in zijn woorden: ‘… dergelijk staten, zoals het revolutionaire Frankrijk, de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland roeiden hun vermeende vijanden uit met guillotines, goelags en gaskamers’. De alliteratie doet niets af aan de ernst van de beschuldiging.
De keren dat Wilders een link legt tussen de islam en het fascisme zijn inmiddels ontelbaar. Een van de hoofdstukken van zijn boek Marked for Death draagt als titel Islamofasicsm. In zijn Kamer- en publieke optredens heeft hij het vaak over de ‘fascistische Koran’. In zijn boek stelt hij dat islamitische scholen gesloten moeten worden omdat zij ‘totalitaire instituten zijn waar jonge kinderen worden geïndoctrineerd in een ideologie van geweld en haat’. Het woord ideologie verwijst in zijn boek immer naar totalitaire ideologieën als het fascisme en het communisme.
Als er een partij is die voortdurend vergelijkingen maakt met nationaal socialisme en fascisme, dan is het de PVV wel. De verontwaardiging waarmee Wilders en zijn fractiegenoten reageren op de aantijgingen van fascisme en nazisme, komt daarmee in een bizar licht te staan. Het is zoals Jezus indertijd al zei (Matteus 7:3) : “Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? “
Dit stuk verscheen in een verkorte versie in de RubriekU van de Volkskrant van 28 september 2013