Er is veel te doen over de actie die Quincy Gario tegen het fenomeen Zwarte Piet voert. Gario maakt bezwaar tegen de vergunning voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Het hulpje van Sinterklaas zou een overblijfsel zijn “van het koloniaal verleden” en herhaaldelijk zijn aangemerkt als “beledigend en discriminerend”, zo valt te lezen in het bezwaarschrift dat Gario op 28 augustus jongstleden indiende.
Kort gezegd betoogt Gario dat het inzetten van Zwarte Piet discriminerend is en aan die stelling legt hij onder andere diverse artikelen uit het wetboek van Strafrecht ten grondslag.
Over die stelling van Gario kan eindeloos gediscussieerd worden. Tegenover de achtergrond die Gario schetst, staan vele andere verklaringen over de oorsprong van het Sinterklaasverhaal, waarin de door Gario – en niet alleen door hem – verfoeide slavernij en discriminatie geen enkele rol spelen.
Wat echter niet helemaal duidelijk wordt, is of Gario zijn pijlen slechts richt op het donker gekleurd zijn van Zwarte Piet. Ik neem aan van wel. Tenminste, het lijkt mij niet dat Gario van mening is dat we het hele Sinterklaasfeest – inclusief intocht – moeten afschaffen.
Gario is tegen een Sinterklaasintocht waarmee “openlijk hufterig gedrag wordt gepropageerd”. Dus, als ik het goed begrijp, mag Sinterklaas best knechtjes hebben; ze mogen van Gario alleen niet zwart of donker zijn. Het blijft enigszins gissen.
Maar laten we de lijn van het betoog van Gario eens tot een uiterste consequentie doorredeneren. Zwarte Piet zou dan van Gario alle kleuren van de regenboog mogen hebben, zolang het maar niet zwart (of bruin) is? Iedereen mag dus Gekleurde Piet zijn of gewoon Piet, wat maakt het allemaal uit, maar donkere mensen dan niet. Tenzij ze zich van een ander kleurtje hebben voorzien. Dat echter lijkt mij discriminerend, hetgeen ongetwijfeld ook weer niet de bedoeling van Gario zal zijn.
Sinterklaas moet de vrijheid hebben om zelf zijn personeel te selecteren en de bijbehorende criteria op te stellen. Als de uitkomst daarvan is dat alle Pieten zwart moeten zijn, dan kan de conclusie met gelijke argumentatie net zo makkelijk zijn dat er hooguit sprake is van positieve discriminatie.
En dat zou Gario in deze context dan toch juist weer moeten aanspreken? Zwarte Piet zijn bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam, dat wil immers toch bijna iedereen.
Mathijs Resink is advocaat bij Kalff Katz & Franssen te Amsterdam.